Svet
5 ogledov

Še naprej na rekordno nizki ravni

Evropska centralna banka Shutterstock
Svet ECB je ohranil ključno obrestno mero za območje evra, ki od novembra vztraja pri rekordno nizki ravni 0,25 odstotka. Rahlo so zvišali tudi napoved letošnje gospodarske rasti.

Ključna obrestna mera za območje evra, ki tako od lanskega novembra vztraja na rekordno nizki ravni 0,25 odstotka. Analitiki so možnost novega znižanja sicer še pred časom napovedovali, a so zadnje objave podatkov o inflaciji in gospodarski dejavnosti nekoliko zmanjšale potrebo po pocenitvi denarja.

Nespremenjena pri 0,75 odstotka ostaja tudi obrestna mera za mejno posojanje, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti pa kljub stalnim ugibanjem o njenem znižanju v negativno območje ostaja pri nič odstotkih.

Rast naj bi bila 1,2-odstotna

V marčni gospodarski napovedi je ECB ocenila, da se bo bruto domači proizvod (BDP) v območju evra letos zvišal za 1,2 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke bolje od decembrske napovedi. Leta 2015 naj bi rast dosegla 1,5 odstotka, kar je enako decembrski napovedi, leta 2016 pa pričakujejo 1,8-odstotno rast.

Predsednik ECB Mario Draghi je spomnil, da se je BDP v območju skupne evropske valute v zadnjem lanskem četrtletju na ravni trimesečja zvišal za 0,3 odstotka, kar je že tretja zaporedna četrtletna rast. Podatki iz letošnjega leta kažejo, da se bo zmerna rast nadaljevala tudi v prvem letošnjem četrtletju. Okrevanje naj bi se tako nadaljevalo, čeprav počasi, je povedal Italijan.

Draghi je opozoril, da še vedno obstajajo tveganja, ki lahko negativno vplivajo na gospodarstvo. "Ostala tveganja vključujejo šibkejše domače povpraševanje in rast izvoza od pričakovanj ter nezadostno implementacijo strukturnih reform v članicah območja evra," je dejal prvi mož osrednje denarne ustanove v območju skupne evropske valute.

Inflacija okoli 1,3 odstotka

Inflacija naj bi v območju evra letos v povprečju znašala odstotek, prihodnje leto 1,3 odstotka, leta 2016 pa naj bi se cene življenjskih dobrin zvišale za 1,5 odstotka. V decembrski napovedi so za letos napovedovali 1,1-odstotno inflacijo, za leto 2015 pa 1,3-odstotno.

Februarja je inflacija v območju evra znašala 0,8 odstotka, kar je enako kot januarja in še vedno precej pod srednjeročnim ciljem ECB. Ta inflacijo postavlja blizu, a pod dva odstotka.

Komentarjev 1
  • ennanova 08:43 07.marec 2014.

    Evropska ne-zavest2. aprila 2009 je Evropski parlament sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Resolucija je bila predvsem projekt evropske desnice, ki je želela fašizmu in nacizmu, kot nedvoumno totalitarnima sistemoma, za vsako ceno dodati še komunizem. A pustimo ...prikaži več ob strani ozadja in (politične) cilje te resolucije, dejstvo je, da je Evropa v njej prepoznala, da je bilo evropsko združevanje med drugim tudi “odgovor na trpljenje, ki sta ga povzročili dve svetovni vojni in nacistična tiranija, ki je pripeljala do holokavsta”.Zato pa je zdaj za zdravi razum preprosto nepojemljivo, da Evropa moralno in finančno izdatno podpira vlado v Ukrajini, v kateri imajo …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1515-evropska-ne-zavest