Svet
69260 ogledov

Še nekaj dni in Hrvaška ne bo več varna država

Koronavirus
1/2
Profimedia
Uradni podatki za Hrvaško: včeraj so potrdili 56 novih okužb.

Čeprav je rezultat skoraj pol nižji kot včeraj, gre za drugi najslabši rezultat v zadnjih 14 dneh. Včerajšnja šokantna številka je bila 95, kar je bil drugi najslabši rezultat od začetka epidemije. Za primerjavo, v Sloveniji smo včeraj odkrili 11 novih primerov.

Hrvaška ima od danes kazalnik 14-dnevne pojavnosti na sto tisoč prebivalcev 7,11, do deset gre po kriterijih NIJZ za varne države. A če se ponovita še dva takšna dneva, bo imela Hrvaška že pojutrišnjem kazalnik 9,79, kar pomeni, da že v ponedeljek Hrvaška ne bo več varna država.

Da bi prišla nad 40, to je meja, ki velja za nevarne države, bi morali imeti 14 dni povprečno 116 primerov dnevno. Ob tem velja opozoriti, da je Slovenija Bosno in Srbijo na rdečo listo uvrstila, preden sta dosegli to mejo, saj smo imeli precej vnosov iz teh držav.

Med okuženimi ni turistov, pri uvozih okužb gre za Hrvate, ki so bili na obisku pri prijateljih ali družini v bližnjih državah. 

Da bi uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, se še niso odločili, lahko pa to predpišejo županijski štabi civilne zaščite, so pojasnili na novinarski konferenci.

Vrsta okužb v nočnih klubih

V Zagrebu so odkrili 23 novih okužb (sprva so poročali o 20), od tega jih je 12 iz nočnih klubov in nekaj uvoženih. V nočne klube bodo poslali inšpekcijo in policijo, da bi zagotovili upoštevanje priporočil.

V Primorsko-goranski županiji (Reka, Crikvenica, Krk, Cres, Lošinj) so potrdili šest novih okužb, med temi so štirje stiki oseb, ki so bile potrjene včeraj in dva pomorca, eden je prišel iz tujine, drugi pa je v službi v stiku z mornarji, ki odhajajo na ladje. 

V Osiješko-baranjski županiji so potrdili 12 novih okužb (včeraj jih je bilo 38). Osem potrjenih je iz Đakova, kjer sta bila potrjeno okužena dva otroka iz vrtca, ki ga vodijo redovnice iz okuženega samostaja, štirje iz Osijeka. Skupaj imajo 79 aktivno okuženih (v Sloveniji jih je 68). A župan Marin Mandarić je opozoril, da teh osem okuženih iz Đakova ni končna številka, saj čakajo še na rezultate številnih testov, v samoizolaciji pa je več kot 400 ljudi: 80 otrok in njihovi starši ter 140 birmancev, njihovi botri in starši. Skrbi ga, ker se je okužba razširila iz samostana, ljudi pa poziva, naj upoštevajo navodila. Med drugi so imeli tudi kršitve samoizolacije.

V Zadarski županiji so odkrili en nov primer, gre za voznika, ki je prevažal tenisače na teniškem turnirju. 

V Splitsko-dalmatinski županiji so potrdili pet novih okužb, štiri so iz Splita, ena iz Makarske. Od štirih odkritih primerov iz Splita so trije stiki okužene osebe, en primer ni povezan s predhodnimi primeri. Pozitivna oseba iz Makarske je v Zagrebu, kjer je bila tudi testirana.

Če razmišljate o dopustu na Hrvaškem, preberite odgovore na ta ključna vprašanja.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 28
  • Avatar Tollijenka
    Tollijenka 01:25 27.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 23:38 26.junij 2020.

    če lahko levičarsi anarnisti/teroristi, izvajajo homoseksualni kulturni performans na glavnem trgu in to brez mask, potem se ne sprenevedajte , da ne bi šlo 1 mio slovencev na dopust, to je še edino kar imajo od levičarskega hujskanja, covida pa ...prikaži več po retardirancih tako ni, tako da ne vem zakaj bi zaprli meje, gamad levičarska.

  • janez00 19:09 26.junij 2020.

    Kje so zdaj janšovi fasistični domobranci,da zaprejo mejo s pobratenimi hrvatarji.Banda od bande nič ne ukrepajo samo nas navadne državljane terorizirajo z maskami.Drogirani kacinar je spet prišel z naftalina in nekaj bluzi s svojim gobcem !!! Prokleta banda zbudi se !!!