Svet
20 ogledov

Se obeta filmska rešitev?

BP je v torek nadaljeval prizadevanja za ustavitev izlivanja nafte, ki v morje o Žurnal24 main
Ameriška vlada je odprla kazensko in civilno odškodninsko preiskavo nesreče naftne ploščadi britanske družbe BP. Obami popuščajo živci. V reševanje krize se je vključil tudi režiser Cameron.
Obljubil svečane kazni
Predsednik ZDA Barack Obama je na srečanju s člani neodvisne komisije za preiskavo okoliščin in posledic nesreče povedal, da v imenu žrtev katastrofe in prebivalcev ob Mehiškem zalivu svečano obljublja kaznovanje odgovornih, če so bili kršeni zakoni.

Pravosodni minister ZDA Eric Holder v torek med obiskom v New Orleansu podrobnosti o preiskavi ni razkril, je pa dejal, da bodo podrobno preiskali dejanja vseh vpletenih in izjemno ostro ukrepali, če bodo našli dokaze o nezakonitem vedenju.

V nič že 63 milijard dolarjev
Najava preiskave je povzročila nov padec vrednosti delnic družbe BP. Te so se v Londonu pocenile za 15 odstotkov na okoli 6,13 dolarja za delnico, kar je najnižja vrednost v letu dni in za tretjino nižja kot pred nesrečo. V nič je šlo že okoli 63 milijard dolarjev. BP je doslej za neuspešno mašenje luknje na dnu Mehiškega zaliva in različne odškodnine plačal 990 milijonov dolarjev.

Rešitev v rokah robota

Podvodni robot družbe BP je v torek rezal cev na preprečevalniku izbruha na dnu Mehiškega zaliva, kar je bil zadnji v vrsti poskusov za zaustavitev iztekanja nafte, ki je po obali Louisiane v torek dosegla tudi obali Alabame in Mississippija. BP naj bi za tem poskušal na odrezano cev namestiti ventil oziroma pokrov. Rešitev ne bo dokončna in stalna, kar je v torek znova priznal direktor za operacije BP Doug Suttles. Dodal je, da ni nobene garancije, da bo zadeva delovala. Rezultat posega naj bi bil znan v četrtek.

BP se je pri tem zapletel v spor z ameriško vlado. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je dejal, da znanstveniki ocenjujejo, da bo po rezanju cevi, dokler ne bodo namestili pokrova, prišlo do 20-odstotnega povečanja izlivanja nafte. BP pa trdi, da ne bo bistvenega povečanja izliva.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kot vse kaže, izlivanja nafte ne bodo ustavili do avgusta, ko naj bi BP izvrtal prvo od rezervnih oziroma reševalnih vrtin. Ta vrtina se bo pod zemljo priključila na obstoječo, iz katere izteka nafta. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da morajo z vrtanjem več kot tri kilometre globoko zadeti tarčo, veliko kot navaden krožnik. Če jim to ne bo uspelo, bodo morali rov zakopati in poskusiti znova.

Se obeta filmska rešitev
Prizadevanjem za rešitev krize se je v torek pridružil celo filmski režiser James Cameron s prijateljem Kanadčanom Philom Nuyttenom, ki mu je za film iz leta 1989 Brezno gradil podmornice. Film pripoveduje o zapletih globoko na morskem dnu. Nuytten, ki je med drugim izumil izboljšave na oblekah za globinsko potapljanje, ima v Vancouvru raziskovalno podjetje. Skupaj s Cameronom sta prišla na sestanek naftnih in podvodnih strokovnjakov z uradniki ameriške agencije za zaščito okolja (EPA).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.