Svet
11 ogledov

Se posiljevalcem Indijke nasmiha prostost?

Indijski posiljevalci Reuters
Pet moških, obtoženih okrutnega posilstva Indijke, prvič na sodišču. Če je prišlo do napake med zbiranjem dokazov, bi lahko bili oproščeni.

Sodno dvorano so zaradi nemirov kmalu zaprli za javnost. Pet moških, ki je odgovornih za posilstvo in smrt 23-letne študentke, se je na obravnavi pojavilo z zakritimi obrazi.

Tokrat so jim le prebrali točke obtožnice. Dva pa sta ponudila, da bosta priskrbela dokaze proti drugim – v zameno za milejšo kazen seveda.

Bi proces lahko padel?

Peterica še nima odvetnikov. Vsi se zastopanja posiljevalcev otepajo, danes pa sta se le našla dva odvetnika, ki sta jih pripravljena zagovarjati. Naletela sta na hude kritike stanovskih kolegov, vendar sta prepričana, da si prav vsi obtoženi – tudi tisti najbolj ostudnih zločinov – v sodobni družbi zaslužijo odvetnika. Tožilstvo bo za peterico, obtoženo umora, posilstva, ugrabitve in še nekaterih prekrškov, zahtevalo smrtno kazen.

Vsa prizadevanja preiskovalcev in tožilstva pa bi lahko padla v vodo. Policija je namreč objavila, da so med obsežnimi zasliševanji dobili priznanje obtoženih, čeprav v tistem času nihče od peterice ni imel odvetnika.

Pravni strokovnjaki menijo, da bi bil ravno to lahko razlog za pritožbo, če bodo spoznani za krive. V podobnih primerih je že prišlo do oprostilnih sodb.

Oče razkril ime

Identiteto mlade Indijke so oblasti vseskozi dobro varovale, saj imena žrtev spolnih zločinov po indijski zakonodaji ni dovoljeno razkrivati. Stigmatizacija je namreč še vedno močno prisotna.
"Moja hči ni storila ničesar narobe, umrla je, med tem ko se je branila," pa je za britanski časnik Sunday People dejal žrtvin oče in razkril njeno ime.  Veliko svetovnih medijev in tiskovnih agencij se je odločilo, da imena kljub temu ne bodo objavljali.

Oče je pripravljen medijem posredovati tudi njeno fotografijo: "Ne želimo skrivati njene identitete, nobenega razloga ni za to. Želimo le, da ne zlorabljajo fotografije," je za Reuters dejal oče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.