Svet
46 ogledov

"Še preden sem se zavedel, sem ustrelil"

Oscar Pistorius EPA
Sojenje Oscarju Pistoriusu se je nadaljevalo z njegovim pričanjem. Pojasnil je, kaj se je dogajalo v zadnjih urah pred smrtjo Steenkampove.

Paraolimpijec in atlet Oscar Pistorius, ki je obtožen umora svojega dekleta, manekenke Reeve Steenkamp, lani na valentinovo, je na sodnem procesu že drugi dan zaporedoma nastopil kot priča. V čustvenem govoru je pojasnil dogajanje v zadnjih urah pred smrtjo Steenkampove.

Pistorius je s solzami v očeh opisal, kako sta se s Steenkampovo usodnega večera pogovarjala o pogodbi, ki naj bi jo podpisala manekenka, preden se je ta umaknila v spalnico, kjer se je posvetila jogi, se pogovarjala po telefonu in deskala po spletu, nato pa zaspala. "Običajno sva po večerji gledala televizijo, a sva takrat oba imela za sabo naporen dan," se je spominjal Pistorius.

"Želel sem se postaviti med vsiljivca in Reevo"

Paraolimpijec se je nato po lastnih navedbah sredi noči zbudil in slišal, kako se je odprlo okno. To je vzel kot znak, da je v hiši vsiljivec. "Slišal sem loputanje vrat. Šlo je lahko samo za vrata kopalnice. To je bila potrditev, da je nekdo v hiši," je pojasnil.

"Pod posteljo sem našel svojo pištolo. Želel sem se postaviti med vsiljivca in Reevo. Tik preden sem zapustil posteljo, sem Reevi zašepetal, naj gre dol in pokliče policijo. Še preden sem se zavedel, sem štirikrat ustrelil," je razlagal.

Ob vrnitvi v spalnico je ugotovil, da Steenkampove ni v postelji, poklical je pomoč, nato pa s palico za kriket vdrl skozi vrata kopalnice. "Sedel sem ob Reevi. Ni dihala," je še dejal, nato pa bruhnil v jok, zaradi česar so nadaljevanje sojenja preložili na sredo.

Čigavi so bili kriki?

Pistoriusova obramba je obtoženca na prostor za priče poklicala kot drugo pričo, da bi tako povečali njegovo kredibilnost, njegovo pričanje pa naj bi trajalo en teden. V preteklih 16 sodnih obravnavah je več prič postavilo pod vprašaj njegovo različico dogajanja na usodno noč. Več sosedov naj bi tako pred streli slišalo prestrašene ženske krike. Pistoriusov odvetnik Barry Roux je trdil, da naj bi kričal sam Pistorius, ko je ugotovil, da je pomotoma ustrelil svoje dekle.

27-letni atlet se ves čas zagovarja, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.