Svet
1 ogledov

Se preiskava seli v Nemčijo?

Nesreča pri Splitu je poleti leta 2009 zahtevala šest življenj, ranjenih je bilo Žurnal24 main
Komisiji Hrvaških železnic v pol leta ni uspelo pregledati vlaka, v katerem je lani poleti v Dalmaciji umrlo 6 ljudi. Se preiskava seli v Nemčijo?

Komisija hrvaških železnic bi morala tako imenovani vlak smrti pregledati v 40 dneh od ustanovitve, a do danes tega še ni storila.

Ali rešite ali pa povejte, da niste sposobni
Državni sekretar za železnice Branimir Jerneić: "Poklical sem predsednika komisije Gorana Nujića in mu povedal, da imajo do konca meseca čas, da stvar pregledajo, ali pa povedo, da tega niso sposobni, da se za pomoč obrnemo na tujce."

Jerneić trdi, da so na železnicah storili vse potrebno za pregled. Med strokovnjaki sicer prihaja do nasprotnih mnenj; medtem ko eni trdijo, da je pregled za razjasnitev okoliščin nesreče neobhodno potreben, drugi menijo, da ni.

Predvsem pa preiskava stane: že dan po nesreči so poškodovano kompozicijo umaknili v Solin, kjer varnostniki za uro varovanja zaračunajo okrog 5 evrov.

Se preiskava seli v Nemčijo?
Medtem so neodvisni preiskovalci Centra Ivan Vučetić pred nekaj tedni dobili informacijo, da naj bi bil v poškodovanem vlaku še en računalnik, ki ga sploh niso pregledali. Preiskovalni sodnik sicer meni, da njegov pregled ni potreben, saj so pregledali že glavni računalnik.

Pri pregledu pa vztraja tožilstvo. Če bo njegovim zahtevam izvensodni senat ugodil, se bo preiskava preselila v Nemčijo, k proizvajalcu vlaka ali pooblaščenemu serviserju.

V vsakem primeru bo za uradno pojasnilo tako vzroka nesreče kot tudi zneska škode očitno treba počakati še nekaj časa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.