Svet
21 ogledov

Se Severni Koreji obetajo spremembe?

Kim Džong Un Reuters
V enem izmed redkih intervjujev je vnuk pokojnega velikega severno-korejskega voditelja Kim Džong Ila in nečak sedanjega voditelja Kim Džong Una spregovoril o spremembah v državi.

Kim Han Sol, ki študira na Mostarski univerzi, je spregovoril za finsko televizijo. Pravi, da si nadvse želi, da bi se razmere v njegovi državi izboljšale. "Vedno sem sanjal, da se bom vrnil in pomagal pri spremembah, ki bodo ljudem olajšale življenje," je povedal. Modno oblečen in z drzno frizuro je spregovoril o združevanju obeh Korej. Kot pravi, ima prijatelja iz Južne Koreje in ne skriva, da je bilo prvo srečanje za oba neprijetno. Sklenil je, da bo spoznaval ljudi in si sam ustvaril mnenje, poroča britanski BBC.

Moderen pristop

Javnost ugiba, zakaj je nečak trenutnega voditelja sploh privolil v intervju, saj prihaja iz ene najbolj izoliranih držav na svetu. Mednarodno pozornost je pridobil že preteklo leto, ko so severno-korejski mediji poročali o njegovem facebook profilu, kjer je objavljal slike in komentarje. Kmalu zatem je bil njegov facebook profil blokiran.

Dedka ni nikoli srečal

Kim Han Sol svojega dedka ali strica, ki trenutno vodi državo, ni nikoli videl. Izolirano je namreč odraščal na Kitajskem, da je Kim Džong Il njegov ded, pa je ugotovil sam. "Čakal sem, da me najde, saj nisem prepričan, da je vedel, da sploh obstajam," je razložil. Severno Korejo vodi stric, saj je njegov oče želel s ponarejenim potnim listom priti na Japonsko, domnevno naj bi si želel obiskati Disneyland v Tokiu. Vodilno mesto je tako prevzel njegov mlajši brat. "Moj oče se nikoli ni zanimal za politiko," je odgovoril na vprašanje, kako je oče prenesel, da ni nasledil velikega voditelja.

Komentarjev 1
  • Lavdan 12:19 19.oktober 2012.

    Smrkavec sigurno daje zelo kompetentne odgovore. Zaradi novinarjev si bo onemogočil povratek domov.