Svet
18 ogledov

"Še sreča, da večine naših še ni tukaj"

Rio olimpijska vas EPA
"V Sočiju je sicer bilo nekoliko nekoliko slabše, vendar tako kot tukaj, nikakor ne," je o pogojih bivanja v stolpnicah v olimpijski vasi v Riu, ki od zunaj izgledajo kot nekakšen Hilton hotel, dejal predstavnik naše delegacije.

Blokirana stranišča, električna napeljava, ki visi iz sten, umazana tla, na stopniščih ni razsvetljave, to so težave o katerih poročajo olimpijske delegacije, ki so v teh dneh že v Riu de Janeiru oziroma v tamkajšnji olimpijski vasi "Vilo dos Atletas".

Med tistimi, ki imajo nemalo težav, so tudi Slovenci, oziroma člani delegacije, ki skrbijo za to, da se bodo naši športniki čim bolje namestili. "Na srečo večine naših še ni tu, v vasi so tako le trije kajakaši," nam je povedal predstavnik slovenskega olimpijskega komiteja Blaž Perko, ki smo ga poklicali v Brazilijo.

Iz Ria, oziroma olimpijske vasi, kjer ste že teden dni tudi vi, po včerajšnji slavnostni otvoritvi  "Vilo dos Atletas" prihajajo informacije, da je vse narobe. Kako je pri vas?

Ravno ta hip so se naselili kajakaši; Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Urška Kragelj s trenerji. V času, ko se pogovarjava (13.00 po slovenskem času) so ravno pri zajtrku. Del apartmajev, kjer so nastanjeni, je na srečo urejen, vse funkcionira, medtem, ko imamo z ostalimi še kar nekaj dela. Vse urejamo sproti. Če bi vsi naenkrat prišli, bi jih več kot polovica živela v neprimernih in nevarnih prostorih, skratka, imeli bi velike težav.

Sicer imata največ težav avstralski in nizozemski blok, gre za zahodni del, ki  je v bistvu najslabše urejen. Mi smo nekje na sredi. Skratka, vse je odvisno od tega, kakšno srečo si imel.  

A to pomeni, da ponekod apartmaji, ki se bodo pozneje prodajali po visokih cenah, še sploh niso dokončani? Kaj ste videli člani delegacije, ko ste prispeli v vas?

Rio olimpijska vas | Avtor: EPA EPA
Vodovodarji, električarji, mojstri za plin; vse te ljudi je bilo treba nabrati na kup, jih poiskati in predvsem vztrajati, da stvari naredijo do konca. Vsaka reprezentanca, takšno je pravilo na vseh igrah, namreč svoje prostore najprej pregleda. Če kaj manjka, naročiš popravilo. V Braziliji je to težko, težko je dobiti te ljudi. Pa četudi pridejo, najprej pogledajo, razdrejo in za tem vse pustijo kot je. Dogodilo se nam je, da jih kar nekaj dni ni bilo na spregled. V bistvu je že smešno, ko stojiš ob delavcu in ga priganjaš in nadziraš, da res konča z delom.

Skratka, dela  je veliko več, kot ga je bilo na primer v Londonu. V Sočiju nas je resda pričakalo nekoliko slabše stanje, vendar takšno kot tukaj, nikakor ne. Ker se že nekaj časa dogaja, smo tudi mi precej zaskrbljeni in slabe volje.

Je res, da so nekatere reprezentance najele kar svoje ljudi, jih plačale, tudi za dela v olimpijski vasi?  

olimpijska vas Rio 2016 | Avtor: EPA EPA
Italijani so mi dejali, da so se znašli tako, da so uporabili svoje ljudi, tiste, ki so jih najeli za dela na njihovih objektih izven vasi. Skratka, te mojstre so angažirali, da so jim prišli pripravljat še v olimpijsko vas. Mi na žalost te možnosti nimamo. Seveda so plačali te ljudi. Najeli so snažilke in jih pripeljali v vas, saj je bilo tudi umazano. Je pa res, da  te velike reprezentance, za razliko od nas, potrebujejo veliko prostora. Mi zaenkrat le šestdeset apartmajev. 

Vendar je tudi to dokaj nenavadno. Kako so pravzaprav izgledali prostori, ko ste prišli tja?

V nekaj apartmajih so inštalacije kar štrlele iz sten, cev za plin v bojler je kar visela, vohali smo plin, tako, da smo v bistvu morali najprej razmišljati o svoji varnosti?

Je res, da ponekod ni vode ?

Seveda, predvsem v naši stavbi ni bilo vode v straniščih, kar pomeni, da se ni dalo izplakovati stranišč. Tako, da smo prve tri dni živeli tako, da smo vodo natakali drugje in jo polivali v stranišče. Skratka, zdelo se nam je, kot da živimo v kampu. 

olimpijska vas Rio 2016 | Avtor: EPA EPA
Na zunaj je vse krasno, izgleda lepo, kot hotel Hilton. Vse je v kamnu, prostori so veliki, znotraj pa... Saj pravim, zaključna dela še niso končana. V našem bloku je voda velik problem, v drugih blokih pa imajo druge težave. Gre za 18 nadstropne stavbe in v eni izmed njih smo tudi mi. 

Zakaj se je to zgodilo?

Ne vemo, dejstvo je le to, da vse zamuja.  Kar se tekmovališč tiče, naj bi bila dokončana, vendar, ko se bo začelo uporabljati, bo verjetno tudi tukaj še marsikaj prišlo na plano. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.