Svet
9 ogledov

"Še trije meseci za rešitev evroobmočja"

george soros EPA
Zdaj je jasno, da je bil največji problem, da so članice območja evra prepustile Evropski centralni banki pravico do proizvodnje denarja, meni milijarder George Soros.

Voditelji držav Evropske unije (EU) imajo še tri mesece za rešitev skupne valute, je v soboto na Festivalu ekonomije v italijanskem Trentu dejal milijarder George Soros, poroča CNBC. Po izteku teh treh mesecev bodo trgi še naprej zahtevali več in več, oblasti pa ne bodo mogle izpolnjevati njihovih zahtev, je dejal Soros in dodal, da je EU kot balon, in to ne finančni, ampak politični, in ta balon bi lahko zaradi krize kadarkoli počil.

"V fazi rasti je bila EU nerealna, vendar izjemno privlačna. Zdaj je jasno, da je bil največji problem to, da so članice območja evra Evropski centralni banki predale pravico do proizvodnje denarja. Takrat voditelji evroobmočja niso razumeli, kaj to pomeni," je dejal Soros. "Ko so se odrekle lastni valuti, so države evroobmočja ustvarile ključni pogoj za krizo," je še pojasnil Soros in izrazil prepričanje, da bo Nemčija kmalu ukrepala, da bi rešila skupno valuto. Če evro propade, bodo nemške banke namreč utrpele ogromne izgube.

Komentarjev 1
  • mirko 09:44 04.junij 2012.

    Nemčija naj bi za rešitev evra kmalu ukrepala. Hmm. Ukrepa lahko edino tako, da zaščiti svoje banka, vendar samo z finančnimi injekcijami iz državne blagajne. Potem pa bo po vsej verjetnosti uvedla nazaj svojo prejšnjo valuto (nemško marko).