Svet
143 ogledov

Še vedno po nafto na velike globine

1/13
Žurnal24 main
Mineva leto od eksplozije na naftni ploščadi družbe BP v Mehiškem zalivu. Sledil je največji izliv nafte, kar so jih doslej videle ZDA.
Na velikih globinah bomo še naprej črpali. Tam je nafta, in mi potrebujemo nafto.
Tad Patzek iz Univerze v Texasu

Neposredno je nesreča terjala življenje 11 delavcev. Ti so umrli takoj ob eksploziji 20. aprila 2010.

Nafta je iztekala od takrat pa do 15. julija lani. Uradno so vrtino zapečatili 19. septembra 2010.

V morje je po eksploziji izteklo okoli 780 tisoč kubičnih metrov (780 milijonov litrov) nafte. Po izlitju so med živalskimi žrtvami našteli 6.104 ptice, 609 morskih želv in okoli sto morskih sesalcev. Ocenjuje se, da je to le okoli petina vseh žrtev v živalskem svetu.

Ploščad Deepwater Horizon je črpala nafto kar 1.500 metrov pod morjem. Približno toliko znaša najglobja točka Jadranskega morja.

Na varnost se niso ozirali
"Kompleksni sistemi, kot so tisti za črpanje na velikih globinah, odpovejo na kompleksne načine," je za Nature News ob obletnici nesreče povedal Tad Patzek z Univerze v Teksasu. Končna krivda gre po njegovem mnenju slabemu vodenju in posledično slabi komunikaciji, spremembi navodil in nezadostnemu usposabljanju. "Preprosto se niso ukvarjali z enim vidikom – in ta vidik je varnost," pravi Patzek.

Nekaj fotografij lanskega izlitja v galeriji.

Včeraj napovedali nova pravila
Ravno včeraj je predsednik agencije za nadzor črpanja nafte ob obalah ZDA Michael Bromwich napovedal nove zaostritve pravil črpanja. Namen je preprečiti ponovitev lanske katastrofe. Med drugim je napovedal tudi nova pravila za varnostne ventile, ki naj bi preprečili izlitje. Tak ventil je lani po eksploziji na ploščadi odpovedal.

Posledice še 40 let
Ameriške oblasti ocenjujejo, da so med ukrepi za preprečevanje izlivanja uspele zajeti okoli 200.000 kubičnih metrov nafte.

Dodadtnih 190.000 kubičnih metrov naj bi izhlapelo ali se razgradilo, 174.000 kubičnih metrov pa naj bi tvorilo madeže in zbite kepe, ki so se ali potopile v globino, se usedle na morsko dno ali pa jih je odneslo na plaže. Okoli 100.000 kubičnih metrov naj bi se naravno razpršilo, 122.000 tisoč kubičnih metrov pa so razpršili s pomočjo kemičnih sredstev.

Po nekaterih ocenah bodo posledice izlitja popolnoma odpravljene šele v 40 letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.