Svet
24 ogledov

Še zadnji veliki spomin na žrtve napada

Polaganje rož v spomin na žrtve napada na Norveškem
1/11
Reuters
Norveška, predvsem Oslo, je danes v znamenju državne slovesnosti v spomin na 77 žrtev napada pred točno mesecem dni. Takrat je norveški skrajnež Anders Behring Breivik najprej izpeljal napad v Oslu, nato pa še na otoku Utoya.

Slovesnosti, s katero se zaključuje mesec dni žalovanja za Breivikovimi žrtvami, se bodo udeležili predstavniki vlade, svojci, preživeli ter kraljeva družina. Zadnje tri dni so tisti, ki so preživeli napad, sorodniki in prijatelji žrtev obiskovali zloglasni otok, kjer je Breivik izpeljal morilski pohod.

Preživel zaradi pretvarjanja, da je mrtev

Eden izmed tistih, ki so včeraj obiskali otok ter sami preživeli napad, je bil tudi 21-letni Adrian Pracon. Mladenič se je v času Breivikovega napada pretvarjal, da je mrtev. Vedel je, da ga lahko reši edino to. Je eden od 600 preživelih.

"Pomislil sem: Zdaj je konec"

"Vrnil sem se na kraj, kjer sem bil ustreljen," je povedal in dodal: "Prva stvar, ki sem jo naredil, je bilo to, da sem se usedel in dolgo časa jokal. Jokal sem za tiste, ki sem jih videl tam umreti. Položil sem rože in prižgal sveče." Ko razmišlja o 22. juliju, se spominja občutka ujetosti, ko se je skupaj z drugimi znašel v bližini Breivika.

Preživeli 21-letnik na otoku Utoya | Avtor: Reuters Reuters
"Vse, kar sem lahko rekel, je bilo: Ne streljati." Breivik je vanj nameril pištolo in trajalo je kar nekaj časa, preden si je le premislil in odkorakal naprej; a kasneje, ko je Adrian že ležal na tleh in se pretvarjal, da je mrtev, se je vrnil. Stopil je pred njegov obraz in znova nameril. "Pomislil sem: Zdaj je konec. Mrtev sem." A Breivik je zgrešil glavo in zadel ramo.

Zdaj, mesec dni kasneje se je vrnil na kraj zločina. Nekaterim svojcem je pomagal, ko so se soočili s krajem, kjer so izgubili otroke. "Če si preživel tako strašljivo izkušnjo, ne moreš pripovedovati povezane zgodbe. Vse, česar se spomniš, je serija razdeljenih, izjemno močnih vtisov," je dejal.

Breivik ostaja na hladnem
Breivik je od trenutka, ko je žal uspešno izpeljal svoj načrt, v rokah policije. Po predaji je tudi priznal napada, krivdo pa je zavrnil. Pravi, da je le reševal Evropo pred islamizacijo. V petek je drugič stopil pred sodnika, ki je njegov pripor podaljšal še za mesec dni. Če bi ga izpustili, bi namreč lahko vplival na dokaze. Poleg tega policija še ni izključila možnosti, da je imel pri napadih sodelavce. Obtožnico proti njemu naj bi vložili januarja 2012, sodili pa bi mu lahko tako zaradi terorizma kot zaradi zločinov proti človečnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.