Svet
978 ogledov

Šef ZN: Svet je v nevarnosti

Antonio Guterres Epa
Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval k "sodelovanju" in "solidarnosti" pri spopadanju s številnimi izzivi, zaradi katerih je svet v nevarnosti.

Ob začetku 77. zasedanja Generalne skupščine ZN je Antonio Guterres opozoril, da se "soočamo s svetom, ki je v nevarnosti kljub vsemu delu, da bi širili mir, človekove pravice in trajnostni razvoj". Opozoril je na vojne, klimatske spremembe, zlomljen finančni sistem, ki zavirajo države v razvoju, vodijo k povečevanju revščine, neenakosti, lakote, delitev in nezaupanja. 

Guterres poudarja, da se lahko s temi izzivi soočimo samo z neprekinjeno solidarnostjo, sodelovanjem, tvorjenjem soglasja in iskanjem rešitev. 

Prihodnji teden se bodo voditelji držav sestali na letnem srečanju, ki se začne v torek. Med udeleženci splošne razprave bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

V zraku je nekaj negotovosti glede vrstnega reda posameznih dogodkov, saj bo velik del udeležencev zasedanja v ponedeljek na pogrebu kraljice Elizabete II. Guterres je medtem potrdil, da sam na pogreb ne bo odpotoval. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.