Svet
138 ogledov

Seksističen učbenik za glasbo v prvem razredu

Učbenik za glasbo Facebook
Na Hrvaškem prah dviga učbenik za glasbeno vzgojo za prvi razred.

Učbeniku, ki ga je izdala založba Alfa, očitajo neprimeren prikaz žensk. 

Tako je na eni sliki mamica s sključeno postavo, v dolgi obleki in s predpasnikom, na drugi pa ženska s svetlimi lasmi, globokim dekoltejem, visokimi petami in kratkim krilom ter v zapeljivi pozi, pod njo pa napis ženska.  

Materi naj bi slika odrekala vsako drugo vlogo razen materinske in gospodinjske, medtem ko je ženska izrazito seksualizirana. Otroci v prvem razredu bi se tako naučili, da mati ne more biti seksualna in da seksualna ženska ne more biti mati ter kako ravnati z ženskami. Poročene tako sodijo v kuhinjo, tiste ki ne, pa so seksualizirane in lovijo moškega, poroča index.hr. 

Do danes nobene pripombe

O zadevi se je zdaj izjasnilo tudi ministrstvo, pristojno za šolstvo. Pojasnjujejo, da do danes na učbenik, ki je bil izdan leta 2014, ni prišla še nobena pritožba ter da je dobil pozitivno strokovno mnenje. 

Ilustracija matere je na straneh 9 in 50 medtem ko je ilustracija ženske na straneh 17 in 52, kar pomeni, da nista v nikakršni korelaciji. Vezani sta na dve ljudski pesmi: mati na pesem Mlin in ženska na pesem V Zagrebu je hišica. Mati se pojavi skupaj z moškim s predpasnikom, ki mu je ime Mišo in je najbrž mlinar, medtem ko se ženska pojavi z moškim, katerega ime ni znano, so sporočili z ministrstva. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:15 08.september 2016.

    ferluci ,komentar vreden pohvale in čist res je

  • Ferluci 11:12 08.september 2016.

    Poglejmo malo širše: Ali je videti, da bi v reklamah pri raznih praških za pranja perila nastopali moški? Ali pa se s sesalci trajbali moški? Seveda tudi to ni prav. Danes se lahko iz vsake bedarije naredi neko emancipacijo in ...prikaži večin nato kup nepotrebnih polemik ter razglabljanj kaj je prav ali kaj ni. Sicer pa dvomim, da otroci gledajo z očmi odraslih. Verjetno res povežejo sliko naslovnice z vsebino pesmi v učbeniku.

  • Ferluci 11:04 08.september 2016.

    ...ali bandiere rosse..