Svet
22 ogledov

Sekundo prej: kapsula (še) ne bo zgodovinska

Raketa Reuters
Izstrelitev prve zasebne kapsule proti Mednarodni vesoljski postaji je bila prekinjena le sekundo prej. Udarec za zgodovinski načrt, da bi privatna kapsula v prihodnje lahko v vesolje vozila tudi astronavte.

Z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi bi morala danes poleteti raketa "Dragon" (zmaj), prva raketa zasebnega podjetja SpaceX, katere kapsula z zalogami naj bi se priključila na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS).

A se je zalomilo tik pred izstrelitvijo, zaradi tehnične napake so postopek prekinili vsega sekundo pred izstrelitvijo, piše Reuters.

Kapsula zmaj naj bi na ISS ponesla 521 kilogramov tovora, z nje pa na Zemljo vrnila 660 kilogramov tovora, je poročala STA. Na ISS bi jo astronavti s postaje s pomočjo robotske roke priključili in pobrali zaloge. Kapsula naj bi se potem varno vrnila na Zemljo oziroma padla v Tihi ocean.

ISS je dobro založena in ni skrbi pred pomanjkanjem navkljub neuspešni izstrelitvi. Poleg tega na krovu kapsule, za katero še ni znano, kdaj bo znova skušala poleteti v vesolje, ni ključnih zalog.

Privatne družbe trkajo na vesolje

Doslej so bili poleti na ISS izključno v pristojnosti vladnih agencij. Potem ko je ameriška vesoljska agencija Nasa letos upokojila raketoplane, so se ZDA odločile za sodelovanje z zasebnimi podjetji. Pogodba za oskrbovanje ISS med podjetjem SpaceX in Naso je vredna 1,6 milijarde dolarjev. Človeške posadke sedaj potujejo v vesolje z ruskimi raketami sojuz, pri tovoru pa pomagata tudi evropska in japonska vesoljska agencija.

Nasa se po ukinitvi programa raketoplanov osredotoča na druge vesoljske misije, kot je pot človeka na asteroid in planet Mars. Oskrbovanje ISS prevzemajo zasebna podjetja, kot je SpaceX. Za nalogo pa se potegujejo tudi druga podjetja, kot je Orbital Sciences.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.