Svet
2 ogledov

"Sem Ivo, ne Ivica"

Za zaslišanje je vladalo veliko zanimanje med novinarji, predvsem med avstrijski Žurnal24 main
Sanader člane preiskovalne komisije opozoril, naj mu postavljajo vprašanja, ki pritičejo nekdanjemu premierju.

Nekaj več kot dve uri je nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja zasliševala preiskovalna komisija deželnega zbora avstrijske Koroške. Na zaslišanju je Sanaderja, ki je še naprej v salzburškem priporu, spremljal njegov avstrijski odvetnik Werner Suppan, znova pa je poudaril, da se ne čuti krivega.

Sanader je med zaslišanjem dejal, da mu je bila v času na oblasti izjemno blizu zdajšnja hrvaška premierka Kosorjeva: "Jadranka Kosor, moja namestnica, je bila moja najbližja sodelavka in najbližja prijateljica."

Pomemben je nastop
Sanader je bolj kot za vsebinske odgovore poskrbel za nastop. Na zaslišanju je bil oblečen v obleko in kravato. Predsednika preiskovalne komisije Rolfa Holuba je takoj na začetku okrcal, da je Ivo Sanader in ne Ivica Sanader, kot ga je naslovil.

Člane komisije je večkrat opozoril, naj mu postavljajo vprašanja, ki so primerna njegovi nekdanji premierski funkciji, za več vprašanj je dejal, da so "pod pasom", predvsem za tista, ki so se nanašala na njegovo vlogo v aferi Hypo banka.

Ima čisto vest
"Odgovoril je na vsa vprašanja, vendar ni dal veliko novih informacij," so bili po zaslišanju složni člani komisije. Prvo vprašanje se je nanašalo na njegov odstop s premierske funkcije. Ponovil je, da je odšel zaradi slovenske blokade hrvaškega približevanja Evropski uniji. "V Evropski uniji sem želel izzvati šok," je dejal.

Vsa naslednja vprašanja so se nanašala na afero s Hypo banko: "Moja vest je čista, nikoli nisem zahteval, niti dobil denarja od kogarkoli."

Izpostavil je, da je žrtev političnega pregona, da ga obsojajo v naprej ter da mediji na Hrvaškem objavljajo povsem nepreverjene informacije.

Zaslišanje je sicer potekalo prek videopovezave – Sanader je bil v prostoru za zasliševanje v salzburškem zaporu, preiskovalci pa v Celovcu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.