Svet
15 ogledov

Senatni odbor potrdil vojaško akcijo proti Siriji

Barack Obama Reuters
Obama v senatu dobil podporo za napad na Sirijo, težje bo v predstavniškem domu.

Predsednik ZDA Barack Obama je v sredo dosegel prvo zmago na poti do odobritve vojaškega napada na cilje režima predsednika Sirije Bašarja al Asada, ki ga dolži za napade s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska. Predstavniki administracije pa so v sredo naleteli na manj razumevanja v predstavniškem domu kongresa.

"Pozdravljamo hitro ukrepanje senata, ki je preseglo strankarske delitve v imenu skupne nacionalne varnosti," je v sredo iz Evrope sporočila Bela hiša.

Vojaška akcija največ 90 dni

Senatni odbor za mednarodne odnose je s sicer majhno večino deset proti sedem in enim vzdržanim glasom potrdil predlog resolucije, ki dovoljuje akcijo v trajanju največ do 90 dni, prepoveduje udeležbo vojakov na terenu in na vztrajanje republikanca Johna McCaina vključuje tudi zahtevo po zmanjšanju vojaških zmogljivosti Asadovega režima.

Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid je izrazil mnenje, da bodo resolucijo prihodnji teden potrdili, ker imajo dovolj glasov. Potrebnih bo več kot 60 glasov, da se onemogoči obstrukcija.

Republikanec iz Kentuckyja Rand Paul je namignil, da bo morda skušal ovirati sprejem resolucije, ker ne vidi potrebe po posredovanju.

Predstavniški dom razdeljen

Težje bo s potrditvijo resolucije v predstavniškem domu, ne glede na izraženo podporo. Kaže, da se bo ponovno oblikovala nenačelna koalicija liberalnih demokratov in pripadnikov gibanja čajanke, ki so konec julija skorajda odvzeli denar tajnim programom nadzora ameriške vlade.

Težave so se napovedale že med sredinim zaslišanjem državnega sekretarja Johna Kerryja, obrambnega ministra Chucka Hagla in načelnika štaba združenih poveljstev generala Martina Dempseyja v odboru za zunanje zadeve predstavniškega doma.

Tam so bili veliko bolj ostri do predstavnikov administracije v senatu in prišlo je celo do ostrih prepirov. Tudi tisti, ki dvomijo v upravičenost vojaškega posredovanja, se strinjajo, da je Asad uporabil kemično orožje proti lastnemu prebivalstvu, vendar ne vidijo interesov ZDA ali pa se bojijo nove vojne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.