Svet
4 ogledov

Senatni odbor za novo politiko Clintonove

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je že pozvala Peking k pojasnilom gl Žurnal24 main
Hillary Clinton je dobila podporo senatnega odbora kot kandidatka za položaj državne sekretarke v administraciji novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Sedanjo senatorko in Obamovo tekmico v predpredsedniški tekmi med demokrati Hillary Clinton je odbor za zunanje zadeve potrdil s 16 glasovi za in enim proti. Preden bo dejansko postala državna sekretarka, jo mora potrditi še senat, ki bo o tem odločal po inavgruaciji Obame 20. januarja.

Nova politika
Clintonova je odbor prepričala s poznavanjem problematike. Obljubila je uporabo pametne mešanice vojaške in diplomatske moči, ko bo zasedla položaj. ''Amerika ne more sama rešiti največjih problemov, vendar jih svet ne more rešiti brez Amerike. Uporabiti moramo tako imenovano pametno moč in vsa orodja, ki so nam na voljo. S pametjo močjo bo diplomacija tlakovala pot zunanji politiki,'' je med drugim dejala Clintonova. Izrazila je željo, da bi ZDA okrepile vezi s svojimi zavezniki. Dotaknila se je tudi odnosov s Kubo. Dejala je, da si bo nova administracija prizadevala odpraviti omejitve za Američane, ki imajo na Kubi družine.

Ostali senatni odbor so sicer ta teden pospešeno zasliševali tudi druge kandidate za ministrske in druge visoke položaje v bodoči administraciji Baracka Obame.

Vroč stolček
Clintonova bo po prevzemu nove funkcije zapustila svoj zvezni senatni sedež iz New Yorka. Za zasedbo tega pa se poteguje tudi hčerka nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja, Caroline Kennedy. Med prebivalci zvezne države New York pa je Kennedyjeva predvsem zaradi svoje politične neizkušenosti naletela na precejšen odpor. Anketa je pokazala, da jo podpira le 24 odstokov, končna odločitev pa je v rokah guvernerja Davida Patersona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.