Svet
199285 ogledov

Senca, ki pada na Pelješki most

Most na Pelješac Profimedia
Opozorila in govorice postajajo vse glasnejše.

Špekulacije o pogojih, v katerih so delali delavci, ki so gradili Pelješki most, so vse glasnejše, poročajo hrvaški portali. Med drugim njihove delovne pogoje in življenje na Hrvaškem primerjajo s suženjstvom. O otvoritvi mostu in veliki investiciji evropskega denarja so te dni poročali številni svetovni mediji, Srećko Matić, sicer novinar Deutsche Welle, je za N1 povedal, da so o otvoritvi poročali vsi nemški mediji. Otvoritev mostu so opisovali kot o uresničitvi hrvaškega sna, pa tudi o tem, da gre za povezovanje Hrvaške in Evropske unije, za spektakularen projekt za tako majhno državo. 

Obstajajo pa tudi kritike projekta, o čemer se na Hrvaškem ni poročalo. Senca pada predvsem na pogoje dela za kitajske delavce na gradbišču. Na slednje so se obregnili tudi evropski poslanci, med drugim je slišati tudi kritike na račun tega, da je projekt, ki ga financira Evropska unija, realizirala kitajska družba in da denar ni ostal znotraj EU. 

Pogoji kot suženjski

V evropskem parlamentu je bilo med drugim izpostavljeno tudi, da so delavce zaprli v poseben kamp, jim omejevali svobodo gibanja, samo da bi bil most čim prej zgrajen. 

Daniel Freund, evropski poslanec Zelenih, je izpostavil, da obstajajo resni dokazi, da so pogoji dela za kitajske delavce spominjali na suženjske, da so jim omejevali svobodo gibanja, da niso bili plačani po tarifah, ki veljajo na Hrvaškem. "Pri projektih, ki jih financira Evropska unija, ne bi smelo prihajati do tega, da se ne spoštujeta pravo in zakoni," je izpostavil. 

Dodal je, da nikjer v Evropski unii ni dovojeno, da bi delavcem prepovedali, da zapustijo kamp, v katerem so nastanjeni. "Lahko samo predpostavljam, da so hrvaške oblasti glede tega zamižale na eno oko. Šlo je za kitajske državljane, ki delajo za kitajsko državno družbo na tleh Evropske unije. Vendar to ne pomeni, da se za njih lahko ustvari skoraj paralelni svet na tleh Evropske unije samo zato, da bi čim hitreje in čim bolj poceni dokončali most. Evropska unija bi morala temeljiteje nadzhirati spoštovanje delovnega prava in spoštovanje socialne varnosti in nenazadnje tudi človekovih pravic," je še izpotavil Feund. 

Most Pelješac most na pelješac | Avtor: Profimedia Profimedia

"Znak prijateljstva" 

Zbrane je sicer v video sporočilu ob otvoritvi mostu nagovoril tudi kitajski premier Li Keqiang. Dejal je, da je most simbol prijateljstva med Kitajsko in Hrvaško ter "odraz sodelovanja med Kitajsko in EU". Napovedal je, da bo Peking nadaljeval prizadevanja za krepitev sodelovnja z EU, saj je to pomembno za "razvoj in napredek človeštva".

Po Lijevem mnenju je projekt pokazal, da države različnih zgodovinskih in kulturnih korenin lahko združijo svoje moči in dosežejo, da je "ena plus ena lahko več kot dva", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Nevera na mostu Otvoritev Avto Poglejte, kako je "nevihta" prva preizkusila Pelješki most

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • asmas1965 11:12 01.avgust 2022.

    zanima me kako je s gradnjo karavanškega predora.tudi tu gre za denar EU in delajo turki torej se bo denar stekal izven EU.Pametno bi bilo da bi EU razmislila da take projekte izvajajo firme iz EU ali pa vsaj iz ...prikaži več celine evrope. Turčija ni član EU

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:08 29.julij 2022.

    Kaj nisi Kitajčki od doma navajeni še kaj hujšega kot samo omejevanje gibanja? Pa saj pri takih projektih je obče znano, da je delavec je_ena stranka. Za minimalni plačilo ga je treba maksimalno obremeniti, če pa so mu kratene še ...prikaži več osnovne svoboščine in je poleg še ustrahovan pa hitro dobiš delavca meseca. Jap, to nam je prinesel tak kapitalizem kot ga trenutno poznamo. Vrača se nam zgodovina!

  • Avatar Lion007
    Lion007 11:28 29.julij 2022.

    Najboljše, da ob tem mostu zgradijo še enega 4 pasovnega z železnico in po EU pogojih...