Svet
51 ogledov

Separatisti ovirajo preiskavo

Nesreča malezijskega letala nad Ukrajino
1/5
Profimedias
Ukrajinska vlada je dopoldne obtožila proruske separatiste, da z umikom trupel z mesta strmoglavljenja malezijskega letala uničujejo dokaze. Agencije poročajo, da separatisti kradejo vrednejše predmete umrlih potnikov.

Agencije poročajo, da so z mesta strmoglavljenja malezijskega letala proruski separatisti dopoldne umaknili 38 trupel. Kam so jih odnesli, ne ve nihče. Ukrajinska vlada se je na vesti odzvala z obtožbo, da s tem uničujejo dokaze o "mednarodnih zločinih".

Z Nizozemske medtem prihajajo ogorčeni pozivi separatistom, naj imajo spoštovanje do žrtev. Na spletnih omrežjih namreč posameznik iz vrst separatistov objavljajo svoje "trofeje"; umrlim v nesreči kradejo nakit, denarnice, vrednejše predmete.

Tudi Malezija je ogorčena, ker manipulirajo s prizoriščem strmoglavljenja in premikajo dokaze. "Mešetarjenje na prizorišču strmoglavljenja povečuje tveganje za spodkopavanje preiskave," je dejal malezijski minister za promet Liow Tiong Lai in tovrstno dejanje označil za izdajstvo žrtev nesreče. 

Truplo padlo v kuhinjo 

Na širšem območju četrtkovega strmoglavljenja malezijskega letala v Ukrajini še vedno ležijo trupla. "Najprej sem slišala glasen pok, potem pa se je vse začelo tresti. Z neba so začele padati razbitine in trupla," je za agencijo Reuters povedala 65-letna Irina Tripunova iz vasi Rozsipna. Povedala je, da je močno zaropotalo tudi v njeni hiši in da je eno truplo padlo v njeno kuhinjo. Še vedno ga ima v hiši, saj so ji povedali, da bodo po njega prišli strokovnjaki.

Oviranje preiskave

Proruski separatisti v Ukrajini zavračajo prekinitev ognja, ki ga po nesreči malezijskega letala zahtevata Amerika in Evropa, sinoči so najavili le, da bodo sprejeli strokovnjake Organizacije za varnost in sodelovanje v Evrope ter jim ponudili sodelovanje. Današnje vesti vendarle kažejo na to, da obljub ne mislijo držati.

Na mesto nesreče je že prispelo 30 preiskovalcev omenjene organizacije. Poročajo, da nimajo povsem neoviranega dostopa na mesto nesreče ter da v bližini potekajo oboroženi spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami. Streljanje naj bi potekalo vso noč.

V nesreči je umrlo 298 ljudi. Z minuto molka za žrtve so včeraj začeli izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov. Članice sveta so pozvale k temeljiti in neodvisni preiskavi incidenta v skladu z mednarodnimi smernicami za civilno letalstvo.

Že včeraj so se sicer pojavljale skrbi, kako bo na območju, kjer veljajo vojne razmere, preiskava sploh potekala. Skrbi še naraščajo s poročili iz prizorišča; kot sporočajo z organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi oboroženi separatisti onemogočajo gibanje na območju nesreče. Tam se je že včeraj zbralo veliko število novinarjev, snemalcev in fotografov. Nekaj pred polnočjo so sporočili, da jih separatisti ne spustijo iz ograjenega prostora, kjer jim dovoljujejo gibanje. Ko je eden izmed novinarjev vendarle skušal zapustiti to območje, naj bi vidno opit oborožen čuvaj začel streljati v zrak.

Z območja sporočajo še, da so trupla že začela razpadati, separatisti pa naj do trupel ne bi puščali nikogar.

Ruska pomoč?

Ameriška veleposlanica Samantha Power je včeraj člane varnostnega sveta seznanila z doslej dostopnimi ameriškimi obveščevalnimi podatki, ki pravijo, da je bilo letalo najverjetneje sestreljeno z raketo zemlja-zrak SA-11 z lokacije pod nadzorom separatistov na vzhodu Ukrajine.

"Separatisti so uvodoma prevzeli odgovornost za sestrelitev vojaškega transportnega letala in objavili video posnetek, ki je sedaj povezan s strmoglavljenjem malezijskega letala. Njihovi voditelji so se bahali na družabnem omrežju, da so sestrelili letalo, kasneje pa so ta sporočila izbrisali. Zaradi tehnične zapletenosti SA-11 ni verjetno, da so separatisti učinkovito upravljali z njim brez pomoči strokovnjakov. Zato ne moremo izključiti tehnične pomoči ruskega osebja," je dejala.

Ruski predsednik Vladimir Putin rusko odgovornost zavrača in najavlja, da bo storil vse, da bo mednarodna skupnost dobila objektivno sliko vsega dogajanja okrog nesreče letala. Za agencijo AFP je povedal, da je v stiku z ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom ter izrazil upanje, da bodo kmalu našli rešitev za ukrajinsko krizo.

Ukrajinski predsjednik Porošenko v strmoglavljenju letala prepoznava težavo globalne teroristične grožnje. "Ta tragedija je pozakazal, da terorizem ni lokalni, pač pa svetovni problem. Agresija na Ukrajino ni le naša težava, ampak grožnja evropski in svetovni varnosti."

V letalu je bilo tudi skoraj 30 avstralskih državljanov. Avstralski premier Tony Abbott je po nesreči izpostavil, da se zdaj začenja test za Rusijo, kako transparentna, iskrena in poštena bo v preiskavi okoliščin. "Zdaj ni čas za prelaganje odgovornosti na druge. Zdaj je potrebno popolno sodelovanje, ali pa bo Rusijo vsa mednarodna skupnost popolnoma izolirala."

Teorija separatistov o padcu letala

Separatistični vojaški poveljnik v Ukrajini Igor Girkin je po četrtkovi letalski nesreči sporočil svojo verzijo strmoglavljenja malezijskega letala. Na spletni strani proseparatistov je izpostavil, da so bili mnogi od skoraj 300 umrlih v nesreči mrtvi še preden je letalo sploh poletelo. Girkin je rekel, da so mu ljudje na mestu nesreče povedali, da "številna trupla niso bila sveža, da so že takoj po padcu letala zaudarjala in razpadala".

Girkin sicer navaja, da informacije ne more potrditi, da pa so v lupini letala našli velike količine krvnega seruma in zdravil. To sicer ne preseneča, saj so bili v letalu številni znanstveniki, ki so bili namenjeni na mednarodno konferenco o virusu HIV v avstralski Melbourne. Izhajajoč iz tega podatka se je razvila še ena izmed možnih teorij zarote nesreče malezijskega letala, ki namiguje v smeri, da so letalo sestrelili, ker naj bi bilo na njem zdravilo za aids.

Dvakrat ušel smrti

Medtem ko se po nesreči vrstijo osebne zgodbe potnikov na letalu, izstopa tudi zgodba nizozemskega kolesarja Maartena de Jonga, ki pa se je za las izognil temu letu. V zadnjem hipu je namreč let odpovedal, ker je našel cenejšo karto.

To pa ni prvič, da se je športnik izognil smrti v letalu, saj je bil namenjen tudi na let Malaysia Airlines, ki je z 229 potniki na krovu izginilo marca letos. V zadnjem trenutku si je premislil in se odločil za potovanje z letalom, ki mu je omogočilo dosego cilja brez presedanja.

Dogajanje spremljamo...

Komentarjev 3
  • Žurnalček 15:40 19.julij 2014.

    Takoj naj jih HAAG da na listo z obtožbo za vojni zločin , kaiti bagra ne bo dala prej miru !

  • Žurnalček 15:37 19.julij 2014.

    Črne skrinjice v tem slučaju absolutno niso važne. Raketa je zadela desno krilo , dekompresirala kabino in v momentu onesvestila vse potnike. Vse ima posneto elektronsko in radarsko NATO protiraketna baza na Poljskem , kakor tudi Rusi . Višek je ...prikaži večje kako , Ruska stran z bando vleče skupaj , čeprav imajo posneto vse tudi oni sami !

  • maresem 12:53 19.julij 2014.

    Prekleta bagra ruska separatistična. Popipsat 1x za vselej te izmečke!