Svet
59 ogledov

Šerif 8-letnika vklenil v lisice

Otrok vklenjen v lisice Youtube
V ZDA odmeva tožba Ameriške zveze za državljanske svoboščine proti namestniku šerifa, ki bi naj najmanj trikrat dva otroka z motnjo pomanjkanja pozornosti vklenil v lisice.

Namestnik šerifa v Kentuckyju naj bi dva otroka, ki trpita za motnjo pomanjkanja pozornosti (ADHD), vklenil v lisice kot kazen za neprimerno vedenje v šoli. Primera naj bi se zgodila že oktobra in novembra lani, sedaj pa je šerifa tožila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). Zaradi vklenjenja naj bi bila otroka travmatizirana, poroča Washington Post.

Šerif v šoli | Avtor: Profimedias Profimedias

Vložena tožba ACLU zahteva, da okrožno sodišče v Kentuckyju razglasi vklepanje otrok z motnjami (tako duševnimi kot fizičnimi) za protiustavno in za kršitev zakona o invalidih. Prav tako ACLU želi prisiliti urad šerifa v Kentuckyju, da preneha z uporabo "nepotrebne in pretirane fizične sile" pri ravnanju z otroki.

"Vkleniti otroka je narobe," je v izjavi za javnost zapisala Susan Mizner, svetovalka ACLU-ja. "Uporabiti organe kazenskega pregona, da bi disciplinirali šolarje z motnjami, ne pomaga, nasprotno otroke travmatizira. Vedenjske težave še poslabša in moti proces šole, ki mora za ravnanje z otroki izdelati primerni izobraževalni in vedenjski načrt," dodaja Mizner.

Živčni zlom 9-letnice v lisicah

V zapisniku šole v Kentuckyju so zapisani trije primeri, v katerih naj bi namestnik šerifa Kevin Sumner vklenil otroka. Prva dva primera naj bi se zgodila oktobra leta 2014, ko je Sumner v lisice vklenil 9-letno punčko z motnjo pomanjkanja pozornosti, ker ni sledila navodilom učitelja. Deklico so odpeljali v "izolacijsko sobo", iz katere je želela pobegniti, zato jo je Sumner vklenil. Otrok je zaradi doživel živčni zlom, na kar so ga odpeljali v bolnišnico.

Lisice | Avtor: Profimedias Profimedias

Nekaj tednov kasneje je Sumner isto deklico še enkrat vklenil v lisice. Naročil ji je, da naj odide v jedilnico, ko tega ni storila, pa jo je šerif vklenil. "Otrok je vklenjen okoli trideset minut klečal na tleh, dokler po njega ni prišla mati," je zapisano v tožbi. 

"O, bog. Boli me!"

Novembra lani pa naj bi Sumner vklenil še 8-letnega fantka z motnjo pomanjkanja pozornosti (njegov primer je posnelo osebje šole). Šerif je otroka vklenil v višine bicepsa, saj so bila njegova zapestja preozka in bi mu lisice zdrsnile z rok. 

Fantek naj bi okoli petnajst minut vklenjen sedel na stolu. V posnetku lahko slišimo glasen jok in prošnje, da naj šerif odstrani lisice. Šerif pa otroka le opozarja, da bo "lisice odstranil, ko se bo otrok vedel primerno in ga prijazno prosil".

Sumner je o primerih nekaj mesecev kasneje napisal poročilo in se zagovarjal, da sta otroka grozila njemu in šolskemu osebju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:03 06.avgust 2015.

    Sj ne rečem vklenitev ni rešitev ampak je pa vseen mal pristranski posnetek ker kaže sam kak se otrok joka pa kok je "bogi" , ne pokaže pa kak se otrok obnaša v razredu recimo.

  • Franc Rant 16:27 04.avgust 2015.

    isti bolniki ste k un policaj,prav drek kaj so kratice,otroka uklent,psiho

  • mieke2k6 14:41 04.avgust 2015.

    ADHD je bolj hiperakvtivnost ... najbol da v YouTube vpišeš pa mal pogledaš, če živčnga fašeš zarad pozornosti al pa ker maš kratke živce ni isto