Svet
7 ogledov

Serijski strelec preži na priseljence

1/5
Žurnal24 main
V švedskem mestu Malmo policija lovi serijskega strelca, ki si je za tarče izbral priseljence. Mediji poročajo, da sta bili v zadnjem incidentu ranjeni dve ženski. "Napadi so rasno motivirani," trdi policija.
Fotografije s prizorišč napadov si oglejte TUKAJ.

Švedska policija pospešeno lovi oboroženega moškega, ki je v četrtek v švedskem mestu Malmo ranil dve ženski, po poročanju tamkajšnjih medijev pa naj bi bil vpleten še v 15 drugih oboroženih napadov, ki so se zgodili tekom leta. Policija navaja, da so vsi napadi rasno motivirani, saj so bile vse žrtve priseljenci.

V četrtek zvečer je strel skozi okno apartmaja ranil dve ženski, sicer albanski priseljenki. "Od streljanja dalje me je strah prižgati luč v stanovanju. Ista usoda bi namreč lahko doletela tudi mene," je za CNN zatrdila Shukrije Berisha, ki živi v stolpnici, kjer se je zgodil napad.

V podobnem incidentu sta bila ranjena moška, tudi priseljenca. “Ni hudega sluteča sva stala na avtobusni postaji, ko sem zaslišal strele. Kar naenkrat sem začutil ostro bolečino v trebuhu in postal sem omotičen,“ je zatrdil Basi Hassan. “Basi je bil hudo ranjen v trebuh in je imel veliko srečo, da je sploh preživel,“ je zatrdil policijski načelnik iz Malma. “Strelec je po naših izsledkih streljal iz grmovja v bližini avtobusne postaje,“ dodaja.

Zadnji incident se je zgodil v petek zvečer, ko je neznan moški ustrelil žensko na kolesu. Tudi zadnja žrtev je priseljenka.

Policija in kriminalisti si niso enotni
Predstavniki policije še vedno niso povsem prepričani, da gre v teh primerih za istega storilca. Kriminalisti na dugi strani poudarjajo, da je strelec star med 20 in 40 let, v večini napadov pa uporablja orožje velikega kalibra. Skupina psihologov poskuša izdelati profil napadalca, policija pa je obenem povečala število patrulj, ki nadzirajo mesto.

Policija obenem poudarja, da so vsi napadi dobro načrtovani, do njih pa je prišlo na krajih, ki jih je napadalec dobro poznal. Oktobra naj bi v podobnem napadu umrla 20-letna ženska.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dejstvo je, da je do incidentov prišlo ravno v času, ko se na Švedskem pojavljajo trenja glede priseljencev. V septembru je namreč 20 članov desničarske skupine, ki nasprotuje priseljevanju tujcev, dobilo sedež v parlamentu.

Dogodki so obenem obudili spomine na rasno motivirane napade, ki so med avgustom 1991 in januarjem 1992 pretresli Stockholm. Sedaj 57-letni John Ausoniu je ubil eno osebo in ranil deset.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.