Svet
12 ogledov

Šešelj na zdravljenje v Beograd?

Vojislavu Šešlju zaradi nespoštovanja sodišča in izdaje imen zaščitenih prič gro Žurnal24 main
Vojislava Šešlja, ki ima metastaze na jetrih, naj bi prepeljali na zdravljenje v Beograd, poročajo srbski mediji.

Srbski radikalci zahtevajo, da Vojislava Šešlja, ki so mu v začetku meseca diagnosticirali metastaze raka na jetrih,  iz zapora v Scheveningnu premestijo na zdravljenje v Beograd, poroča srbski Blic. V Haagu ga je prejšnji konec tedna pregledala skupina srbskih zdravnikov, ki so ugotovili, da je njegovo zdravstveno stanje zelo zaskrbljujoče.

Vodja odvetniške skupine, ki dela za Šešlja, Zoran Krasić je dejal, da Šešelj v Haagu nima ustrezne zdravstvene oskrbe. Zahteva, da mu omogočijo zdravstveno oskrbo, ki jo potrebuje, ali pa ga pustijo na prostost, da se vrne domov, kjer ga bodo primerno zdravili. Krasić meni, da je vodja radikalcev nedolžen.

"Diagnozo mu prikrivajo"

Krasić tudi trdi, da Šešlju v Haagu prekrivajo pravo diagnozo, ki jo je pokazala preiskava z ultrazvokom. Haaško sodišče naj bi po njegovih besedah že leta 2006 od Šešljeve soproge zahtevalo, da javnosti ne obvešča o njegovem zdravstvenem stanju.

Sodišče je Šešlju julija ponudilo, da na izrek sodbe počaka na prostosti. Pisno bi se moral zavezati pravilom, ki jih je zahtevala srbska vlada, da bi lahko dala zagotovila zanj med hišnim priporom v Srbiji.

Sodišče je od Šešlja zahtevalo, da pisno pristane na hišni pripor, odvzem potnega lista, policijsko spremstvo pri morebitnem obisku zdravnika, prepoved stikov s pričami in žrtvami ter prepoved obravnave svojega primera v javnosti. Šešelj je vse zahteve zavrnil, pripravljen je bil samo spoštovati pogoj, da ne bo zapustil ozemlja Srbije.

Šešelj je v zaporu v  Scheveningnu od februarja leta 2003, ko se je prostovoljno predal ob objavi obtožnice, ki ga bremeni za vojne zločine in zločine proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

Sodišče mu je  ponudilo začasno izpustitev, ko je novi član sodnega senata, senegalski sodnik Mandiaye Niang, sodišče obvestil, da še ne more sodelovati pri odločanju o zadevi, ker za njeno preučitev potrebuje več kot pol leta, kolikor so mu dali na voljo. Novega sodnika so imenovali, potem ko so septembra lani na zahtevo Šešlja zaradi pristranskosti iz sojenja izločili sodnika Frederika Harhoffa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.