Svet
18 ogledov

Šešelj se vrača v Srbijo

Vojislav Šešelj, Haag Žurnal24 main
Haaško sodišče zaradi slabega zdravja v Beograd pošilja Vojislava Šešlja.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije v Haagu bo v petek izpustilo voditelja srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, poroča srbski Blic.

Šešelj namreč biva v tamkajšnjem priporu že skoraj 12 let, medtem ko mu sodijo zaradi vojnih zločinov nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini (BiH) ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Šešelj se je sodišču predal leta 2003, ko je bila proti njemu vložna obtožnica. Leta 2007 so mu začeli soditi, tri leta kasneje pa se je sodni proces zaključil, a mu sodba za zdaj še ni bila izrečena.

Izpuščen zaradi slabega stanja

60-letnega Šešlja pa bo sodišče zdaj začasno izpustilo zaradi domnevno izredno slabega zdravstvenega stanja. Lani so mu odkrili raka na debelem črevesu in ga operirali, nedavno pa naj bi mu odkrili še metastaze na jetrih. Na haaškem sodišču so potrdili, da so Šešlju dovolili začasno izpustitev, ker se mu je zdravstveno stanje občutno poslabšalo.

Sodišče je, ko je v sredo odločalo o tej izpustitvi, zahtevalo, da se poskrbi oziroma zagotovi, da Šešelj na prostosti ne bi prihajal v stik z žrtvami ali tistimi, ki so na sojenju pričali proti njemu. Šešlju je zato sodišče postavilo določene pogoje oziroma omejitve gibanja na svobodi, vlada v Srbiji pa je sodišču obljubila, da so tudi oni pripravljeni jamčiti oziroma nadzorovati Šešljevo gibanje in poskrbeti za zaščito prič ter žrtev. Hkrati pa se je vlada zavezala, da se bo Šešelj vračal na sodišče kadarkoli bo to potrebno.

Šešlja so doslej že večkrat morali nujno hospitalizirati, med drugim so mu vgradili tudi srčni spodbujevalnik. Nedavno ga je pregledala tudi skupina zdravnikov iz Srbije, ki so ugotovili, da je Šešljevo zdravje močno načeto oziroma celo ogroženo, zaradi česar naj bi ga bilo nujno čimprej poslati v oskrbo v Srbijo.

Pripravljajo mu sprejem

Šešljevi podporniki iz Srbske radikalne stranke (SRS) napovedujejo poseben sprejem ob njegovi vrnitvi v Beograd. Predvidoma v soboto bo v središču srbske prestolnice potekal poseben shod, ki ga pripravljajo člani SRS. Pričakujejo ga najkasneje v ponedeljek.

 

 "Če bi se v Srbiji živelo bolje, bi Šešlja pričakali in sprejeli kot žrtev," je prepričan podpredsednik SRS Milorad Mirčić. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.