Svet
11 ogledov

Šešlja je treba nujno spet zapreti!

Kolinda Grabar Kitarović EPA
Novoizvoljena predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović je že nekaj tednov pred uradno zaprisego že začela z delom.

Med drugim je generalnemu sekretarju mednarodne Organizacije Združenih narodov (OZN) Ban Ki Moonu odposlala poziv oziroma prošnjo, naj po svojih najboljših močeh posreduje, da bi se  vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj vrnil v pripor v Mednarodnega sodišča Haagu in da bi bila čim prej izrečena sodba v njegovem procesu, poroča Večernji list.

"Izpustitev Šešlja iz pripora na prostost v domovino spodkopava temelje, na podlagi katerih je Varnostni svet (OZN) ustanovil Mednarodno sodišče za zločine v nekdanji Jugoslaviji. Zato vas p rosim, da sprožite vse potrebne ukrepe, da bi odredili naj se Šešelj vrne v pripor," je zapisala bodoča hrvaška predsednica.

Žrtve si zaslužijo, da se vrne v pripor!

Grabar Kitarovićeva kritiki Šešljeve izpustitve doda še opomin, da mu sodišče ob odobritvi izpustitve ni naložilo naj se vzdrži javnih nastopov, nagovorov, s katerimi bi prizadel čustva žrtev, niti ne, da se ne sme ponovno vključiti v politične dejavnosti v času bivanja na svobodo.

Vse to, poudarja Grabar Kitarovićeva niso običajni pogoji, ki jih sodišče običajno določiob izpustitvi. Šešelj denimo ni moral brezpogojno obljubiti, da se bo zglasil na sodišču, kadarkoli bo to zahtevano od njega. 

Nova hrvaška predsednica je prepričani, da si nedvomno tudi Šešljeve žrtve zaslužijo, da se vrne v pripor in da mu čim prej izrečejo sodbo v dolgoletnem procesu zaradi vojnih zločinov.
 
Soditi so mu začeli leta 2007 in končali marca 2012, a še zdaj ni jasno, kdaj mu bo izrečena sodba. Očitajo mu vojne zločine in zločine proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini (BiH) ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Šešelj je bil sicer v priporu od 24. februarja 2003. Konec oktobra lani pa so ga, zaradi slabega zdravja, izpustili.
 

Pred dnevi je sodni senat haaškega sodišča zavrnil zahtevo tožilstva, da se Šešelj vrne v pripor. Po trditvah tožilstva je s svojimi obnašanjem v Srbiji pokopal duha odločitve, ki jo je iz humanitarnih razlogov sprejel sodni senat. Od vrnitve v Beograd je namreč večkrat ponavljal svoje nacionalistične ideje o Veliki Srbiji in pozival k strmoglavljenju srbskega vodstva.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 06:44 19.januar 2015.

    KITA-rovićka , nisi izvoljena da vojno ampak za mir !! Zato se brigaj za svoje zloćince in bod tih in ne TALASAJ BALKANOM !

  • Žurnalček 06:42 19.januar 2015.

    Zakaj Gotovino ? Očitno lupaš tko mal počez. Zapreti je treba Čermaka in Markać !

  • primorc91 18:57 18.januar 2015.

    Se strinjam, da taki ljudje na ulici nimajo kaj iskati, vendar bi morala ta gospa najprej krepko pomesti pred svojim pragom. Iz istega razloga oz. iz spoštovanja do žrtev bi morali nujno zapreti tudi Gotovino.