Svet
13 ogledov

Šešlju dve leti zapora

Vodjo srbskih radikalcev obtožnica bremeni vojnih zločinov in zločinov proti člo Žurnal24 main
Haaško sodišče je srbskega voditelja Vojislava Šešlja zaradi nespoštovanja sodišča obsodilo na dve leti zapora.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije je voditelja srbskih radikalcev Vojislava Šešlja obsodilo, ker s svoje spletne strani ni umaknil štirih knjig, v katerih je objavil podatke o zaščitenih pričah sodišča.

"Obtoženi je kriv nespoštovanja sodišča, saj je zavestno in hote oviral izvajanje pravice in je bil gluh za naloge sodišča," je obrazložil sodnik Stefan Trechsel, ki je vodil tričlanski sodni senat. To je že tretja obsodba Šešlja zaradi nespoštovanja sodišča.

Sodnik je ob tem dejal, da je  nespoštovanje sodišča "resno kaznivo dejanje, ki ustvarja nevarnost, da se poruši zaupanje javnosti v mednarodno kazensko sodišče".

Obsodbe ne pomagajo

Še pred razglasitvijo sodbe je Šešelj poskrbel za nov incident. Na poziv sodnika, naj vstane, da mu prebere sodbo, je Šešelj to vehementno zavrnil in sodnika še ozmerjal. "Zaradi vas naj vstanem? Saj niste normalni. Vi ste svetovna smet, kako naj jaz vstanem zaradi vas ... Jaz sem četniški vojvoda," je dejal.

Sojenje Šešlju za nespoštovanje sodišča se je začelo in končalo 18. junija po izjemno hitri razpravi, saj je Šešelj zavrnil predstavitev svoje obrambe, ker da sodišče krši njegove pravice. Predsedujoči sodnik je posledično zaključil sojenje. Šešelj je že tedaj napovedal pritožbo.

Obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu

Šešlju sicer v glavnem primeru sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Tožilstvo je zanj zahtevalo 28 let zapora, sodba v tem primeru pa se pričakuje marca prihodnje leto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.