Svet
11 ogledov

Šest milijonov popisovalcev šteje Kitajce

Plakati, ki so jih oblasti obesile po Pekingu ob začetku popisa. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na Kitajskem bodo do 10. novembra opravljali popis prebivalstva. Šest milijonov popisovalcev za približno 1,3 milijarde ljudi.

Šesti nacionalni popis od ustanovitve Ljudske republike Kitajske prinaša novosti. Prvič bodo ljudi popisovali glede na kraj bivanja in ne na kraj, kjer so zakonito registrirani. Z novim načinom štetja želijo dobiti boljši pregled nad hitrejšo urbanizacijo v državi.

Strogi sistem registracije gospodinjstev, imenovan hukou, državljane deli na tiste,ki živijo v mestu in tiste na podeželju. Veliko migrantskih delavcev s podeželja je registriranih v domačem kraju in ne v mestih, kjer so morda delali in živeli več let.

Največjo težavo predstavlja vse mobilnejša in številčnejša populacija migrantskih delavcev, ki je v veliki meri pripomogla k hitri gospodarski rasti.

Skrbi jih poseg v zasebnosti
Namestnik direktorja koordinacijske skupine za izvedbo letošnjega cenzusa Feng Nailin opozarja, da se Kitajci vse bolj zavedajo svoje pravice do zasebnosti. Čeprav so popisovalci zavezani molčečnosti, se državljani bojijo, da bi bili lahko podatki uporabljeni proti njim. Tudi družine z več neregistriranimi otroki bi lahko bile spričo kitajske politike enega otroka zadržane do navajanja podatkov.

Na podatke bo treba čakati
Uradni podatki popisa bodo najverjetneje znani šele prihodnje leto. Kitajske oblasti pričakujejo, da bodo zbrani uradni podatki služili za podlago pri načrtovanju prihodnje ekonomske in socialne politike.

Zadnji uradni popis prebivalstva so izvedli leta 2000. Takrat je na Kitajskem živelo 1,26 milijarde ljudi. Študije, ki jih izvajajo vsako leto, pa kažejo, da je prebivalstvo leta 2009 naraslo na 1,3 milijarde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.