Svet
2136 ogledov

Šest mladih toži 32 držav, tudi Slovenijo

Evropsko sodišče za človekove pravice EPA
Razsodba bo pomembno vplivala na vsa sodišča v Evropi.

"Čutila sem strah," je za BBC povedala Claudia Duarte Agostinho, ko se spominja ekstremnega vročinskega vala in požarov, ki so leta 2017 zajeli Portugalsko in v katerih je umrlo več kot 100 ljudi. "Zaradi gozdnih požarov sem bila resnično zaskrbljena, kakšno prihodnost bom imela." 24-letna Claudia, 20-letni brat Martim in 11-letna sestra Mariana so med šestimi mladimi Portugalci, ki so vložili tožbe proti 32 vladam, vključno z vsemi državami članicami EU, Združenim kraljestvom, Norveško, Rusijo, Švico in Turčijo.

Države obtožujejo nezadostnega ukrepanja glede podnebnih sprememb in nezmožnosti zmanjšanja svojih izpustov toplogrednih plinov dovolj, da bi dosegle cilj Pariškega sporazuma o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinj Celzija.

Gre za prvo tovrstno tožbo, vloženo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu. Če bo uspešna, bi lahko imel pravno zavezujoče posledice za vpletene vlade. Prva obravnava v zadevi bo v sredo.

Trdijo, da so požari neposredna posledica globalnega segrevanja

Šest tožnikov, starih od 11 do 24 let, trdi, da so gozdni požari, ki se vsako leto pojavljajo na Portugalskem od leta 2017, neposredna posledica globalnega segrevanja. Trdijo, da so njihove temeljne človekove pravice kršene zaradi nepripravljenosti vlad za boj proti podnebnim spremembam. Pravijo, da že doživljajo znatne posledice, zlasti zaradi ekstremnih temperatur na Portugalskem, zaradi katerih morajo preživeti več časa v zaprtih prostorih. Poleg tega nekateri trpijo tudi za anksioznostjo, alergijami in boleznimi dihal, vključno z astmo. Nihče od mladih prosilcev ne zahteva finančnega nadomestila.

"Želim si zelen svet brez onesnaženja, želim biti zdrava," pravi 11-letna Mariana. "Tožbi sem se pridružila, ker me res skrbi za mojo prihodnost. Bojim se, kako bo videti kraj, kjer živimo." Claudia pravi, da se Mariana še vedno prestraši, ko zasliši helikopterje, ker jo spomnijo na požare leta 2017.

Kako bodo postopali odvetniki?

Pričakuje se, da bodo odvetniki, ki zastopajo šest mladih tožnikov, na sodišču trdili, da trenutne politike 32 vlad vodijo svet v smeri globalnega segrevanja za 3 stopinje Celzija do konca stoletja. "To bi bilo katastrofalno," pravi Gearóid Ó Cuinn, direktor Global Legal Action Network (GLAN), ki podpira tožnike. "Brez nujnega ukrepanja vlad se mladi tožniki, vpleteni v ta primer, soočajo z neznosno ekstremno vročino, ki bo škodila njihovemu zdravju in dobremu počutju. Vemo, da imajo vlade v svojih močeh storiti veliko več, da to ustavijo, vendar so se odločile, da ne bodo ukrepale," pravi.

Študija Lancet iz leta 2021 je sicer pokazala, da sta zaskrbljenost zaradi podnebja in nezadovoljstvo z odzivi vlade na podnebne spremembe zelo razširjena pri otrocih in mladih po vsem svetu ter vplivata na njihovo vsakodnevno delovanje.

A v svojih odgovorih številne vlade trdijo, da tožniki niso zadostno dokazali, da so trpeli neposredno zaradi podnebnih sprememb ali požarov na Portugalskem. Trdijo, da ni dokazov, ki bi kazali, da podnebne spremembe predstavljajo neposredno nevarnost za življenje ali zdravje ljudi, trdijo pa tudi, da podnebna politika ne spada v pristojnost Evropskega sodišča za človekove pravice.

"Teh šest mladih s Portugalske, ki so navadni posamezniki, zaskrbljeni za svojo prihodnost, se bo soočilo z 32 pravnimi skupinami, stotinami odvetnikov, ki zastopajo vlade, katerih neukrepanje jim že škodi," pravi Gearóid Ó Cuinn. "Torej je to pravi primer Davida proti Goljatu."

Razsodbo pričakujejo v devetih do 18 mesecih

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović pravi, da lahko ta zadeva vpliva na to, kako države obravnavajo podnebna vprašanja in človekove pravice. "To je pravzaprav alarm državam članicam, mednarodnim organizacijam, vsem nam, ki imamo priložnost, da pokažemo, da nam je mar, in da to niso le besede na papirju. Ne gre samo za to, da narišemo kljukico na dokument in rečemo, da smo za to ali ono resolucijo. Gre za spremembo naše politike," je povedala za BBC.

Sodba ESČP bi pravno zavezala 32 vlad hkrati, da povečajo svoje podnebne ukrepe z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov in postopnim opuščanjem fosilnih goriv. Vplivalo bi tudi na domača sodišča, ki so iskala smernice ESČP v primerih, povezanih s podnebnimi spremembami. Razsodbo pričakujejo v devetih do 18 mesecih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • puys 22:42 27.september 2023.

    Spet triki židov, da dobimo nove davke?

  • Kmodri 22:14 27.september 2023.

    Snežinkice se lotijo topljenja!

  • sandi76 19:48 27.september 2023.

    Tožba je uperjena proti napačnim državam. Praviloma bi morali tožiti tiste države, ki niso hotele podpisati podnebnega sporazuma, ne pa tistih, ki še količkaj naredijo na področju zmanjševanja izpustov !