Svet
15 ogledov

Sestavina, ki ustavi kar sedem rakov

rak, rakave celice Shutterstock
Ameriške znanstvenike so navdušili dosedanji testi morebitne bistvene sestavine prihodnjih protirakavih zdravil, saj je med preizkušanjem ustavila kar sedem tipov smrtonosnega raka, obenem zmanjšuje tumorje in preprečuje njihovo nadaljnje širjenje.

Gre za enojno proteinsko protitelesce, ki ga imunski sistem telesa uporablja za boj proti tujim celicam, denimo bakterijam ali virusom, poroča CBS. Protitelesce je sposobno ustaviti tako imenovani proteinski signal z imenom CD47, ki se nahaja v rakavih celicah. CD47 namreč omogoča rakavim celicam, da odvrnejo protitelesa s signalom "ne-me-pojesti".

Doktor Irving Weissam, profesor patologije na standfordskem inštitutu za biologijo izvornih celic in regenerativno medicino, je pojasnil, da so bili testi na miših izredno spodbudni, saj je blokiranje CD47 pri živalih s sedmimi različnimi človeškimi raki preprečilo njihovo širjenje, in to z minimalno toksičnostjo. "To kaže, da je prav protein CD47 bistvena in zelo obetavna tarča pri terapiji rakavih obolenj," je povedal Weissam.

Kljub obetom pa znanstvenike čaka še precej dela, saj se miši na zdravljenje niso odzivale enako.

Komentarjev 4
  • mirko 10:48 29.marec 2012.

    S tem trdiš, da genska koda ostane do konca življenja nespremenjena in zabetonirana, ter jo zunanji dejavniki ne morejo spremenit ?

  • Marko Deleonardis 07:07 29.marec 2012.

    Rak je genski in spremlja ljudi že od samega začetka. Ni to novodobno odkritje :)

  • ebunny 23:56 28.marec 2012.

    http://adf.ly/6kp5U