Svet
17 ogledov

Sestrelili potniško letalo

Strmoglavljeno letalo
1/7
Prtscr Youtube
Nad vzhodno Ukrajino, blizu meje z Rusijio, je strmoglavilo malezijsko potniško letalo. Vsi na krovu so umrli. Potrjeno, da je bil sestreljen.

Let MH17 je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, sprva so poročali, da je bilo na krovu 295 oseb, 280 potnikov in 15 članov posadke. Z ukrajinskega notranjega ministrstva so naknadno sporočili, da je mrtvih več kot 300, med njimi naj bi bilo 23 ameriških državljanov, od pet do deset Britancev, najmanj štirje Francozi. Na amsterdamskem letališču pa so dodali, da je bilo na krovu tudi 154 Nizozemcev, 27 Avstralcev in 23 Malezijcev.  

 S slovenskega ministrstva so za STA sporočili, da za zdaj nimajo podatkov, da bi bili na letalu tudi slovenski državljani, vendar pa razmere pozorno spremljajo. 


Ukrajinski notranji minister Anton Geraščenko je potrdil, da nesreče ni nihče preživel. "280 potnikov in 15 članov posadke je umrlo," je zapisal kar na Facebooku.

Ukrajinski uradnik je potrdil, da so posmrtni ostanki potnikov in posadke raztreseni na področju okoli 15 kilometrov okoli kraja strmoglavljenja Boeinga 777.

"Delal sem na polju s traktorjem, ko sem slišal zvok letala, nato pok in strele. Videl sem, kako je letalo priletelo na tla in se prepolovilo. Bil je gost črn dim," je za Reuter povedala priča. 

Dopisnica The New York Timesa Sabrina Tavernise je iz kraja strmoglavljenja poročala, da so številna trupla še vedno privezana z varnostnimi pasovi. 

Na 10.000 metrih izginil z radarja

Informacije, da je bilo letalo res sestreljeno, je potrdil ameriški podpredsednik Joe Biden. Tuji mediji poročajo, da naj bi ga z raketo zemlja-zrak okoli 50 kilometrov pred vstopom v ruski zračni prostor. "Začel se je spuščati, nato so ga našli v ognju na ukrajinskih tleh," Interfax navaja izjavo neimenovanega vira. Z letala pred strmoglavljenjem ni prišel klic v sili. 

Medsebojno obtoževanje

Letalo boeing je strmoglavilo ravno nad regijo, kjer potekajo spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki v bližini Denetska. 


Separatisti so že zanikali, da naj bi bili oni odgovorni za sestrelitev. "Enostavno nimamo takega zračnega obrambnega sistema," Interfax navaja separatiste. Njihove rakete naj bi imele doseg 4.000 metrov, letalo pa je izginilo z radarja na višini 10.000 metrov. 

Aleksander Borodaj, vodja ukrajinskih separatistov, trdi, da so letalo sestrelile ukrajinske vladne sile, Kijev je vpletenost že zanikal. Ukrajinski predsednik Porošenko je strmoglavljenje označil za "teroristično dejanje". Trdijo celo, da je bila vpletena Rusija in svoje besede nameravajo podpreti z dokazi - v pisarni ruskega predsednika so te trditve zavrnili kot "neumnost".Putin trdi, da do katastrofe ne bi prišlo, če ne bi Ukrajina obnovila napadov na upornike na vzhodu države. Ukrajina je šla še dlje, neposredne vpletenosti v nesrečo je obtožila dva ruska obveščevalca. 

Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premier, je takoj odredil preiskavo nesreče. "Šokiran sem zaradi poročil o nesreči letala Malaysia Airlines. Takoj bomo sprožili preiskavo," pa je zapisal malezijski premier Najib Razak.

 

Komentarjev 2
  • mrki 08:47 18.julij 2014.

    sej kmalu še za burek ne boste imeli več , kr neki , namesto da se bi poglobili v tole !! dostpno včeraj okoli 21 ure !!http://mashable.com/2014/07/17/malaysia-airlines-ukraine-russia-cossacks-leaked-audio/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link

  • dostvasmam 21:59 17.julij 2014.

    "Prvi so iz Lufthanse so, da se bodo sva"kuko to mislte? :)