Svet
43 ogledov

Seul razširil območje zračne obrambe

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Južna Koreja je danes nad spornim območjem v Vzhodnokitajskem morju razglasila območje zračne obrambe.

To se prekriva s tovrstnim območjem, ki ga je nedavno razglasila Kitajska. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je Seul pred to potezo posvetoval z ZDA.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo razširitev območja zračne obrambe začela veljati 15. decembra, in sicer nad območje Ieodo na odprtem morju južno od obale Južne Koreje, ki mu Kitajska pravi Suyan.

Napetost narašča

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva je ob tem dejal, da se bo Seul z vpletenimi državami usklajeval, da bi preprečili vojaška soočenja in zagotovili varnost letal.

Kitajska je konec novembra nad delom Vzhodnokitajskega morja razglasila območje zračne obrambe. Območje vključuje tudi sporno otočje, ki si ga lasti tudi Japonska. S tem je sprožila protest Tokia, pa tudi Seula in Washingtona, napetosti v regiji pa so se še okrepile.

Japonska, južnokorejska in ameriška letala so kasneje prekršila kitajska pravila za prelet omenjenega območja, kar je minilo brez težav. Peking sicer zahteva, da letala, ki letijo nad spornim območjem, predložijo načrt leta, navedejo svoje poreklo in vzdržujejo dvosmerno radijsko zvezo, sicer jim grozijo "nujni obrambni ukrepi".

Japonska obalna straža je danes sporočila, da so v vode okoli spornega otočja davi vplule tri kitajske ladje ter ga kmalu zatem brez incidentov zapustile. To je bilo prvo vplutje kitajskih ladij na območje po razglasitvi kitajskega območja zračne obrambe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.