Svet
17 ogledov

Sevanje v mejah normale

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na radioaktivno onesnaženih območjih je sevanje v mejah normale, so ruske oblasti sporočile po tem, ko so se pojavile skrbi, da bi lahko oblak z radioaktivnimi delci prineslo do Moskve.

"Imamo celovito nadzorno mrežo in redno opravljamo opazovanja," je sporočil namestnik vodje ruske meteorološke službe Rosgidromet Valerij Djadjučenko. "Nikjer v Rusiji nismo zabeležili poslabšanja radiacijskih razmer in povečanja sevanja iz okolja kot posledice prenosa materiala iz požarov," je dodal.

Ruska državna gozdna služba je v sredo sporočila, da so gozdni požari zajeli tudi obsežna območja v zahodni regiji Brjansk, ki je bila onesnažena ob nesreči v jedrski elektrarni v Černobilu. Ruske oblasti so ob tem zagotovile, da ni razloga za paniko, in pomirile strahove, da bi požari povzročili nastanek oblaka radioaktivnih delcev.

Požari medtem še vedno divjajo tudi v okolici jedrskega raziskovalnega centra Sarov okoli 500 kilometrov vzhodno od Moskve, zato so oblasti tja poslale poseben gasilski vlak, na katerem so velike količine vode in posebne gasilne cevi. Z ognjenimi zublji v tamkajšnjem naravnem rezervatu se sicer že bori več kot 3400 gasilcev, dve letali in dva helikopterja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.