Svet
23 ogledov

Sevanje vse do Tokia

Jedrska elektrarna Fukušima leta 2004 (levo) in včeraj po dveh eksplozijah. (Fot
1/9
Žurnal24 main
Zaradi sevanja je prebivalcem v radiju od 20 do 30 kilometrov od elektrarne ukazano, naj se zadržujejo zgolj v zaprtih prostorih. Oblasti so ukazale dodatno evakuacijo ljudi. Ne izključujejo niti možnosti taljenja sredice.

Do tretje eksplozije je prišlo v reaktorju številka dve. Po navedbah agencije za jedrsko varnost je prišlo do spremembe v pritisku znotraj reaktorja, kar bi lahko pomenilo, da je prišlo do iztekanja radioaktivnih snovi iz drugega reaktorja. Japonski premier Naoto Kan je dejal, da so vsi napori usmerjeni v to, da ohladijo reaktorje in da ne bi prišlo do nove eksplozije ali izpusta radioaktivnih snovi.  Poleg težav z reaktorji ena, dve in tri so se pojavile še težave s četrtim reaktorjem. V stavbi reaktorja je prišlo do požara, ki se ga trudijo pogasiti. V elektrarni je ostalo okoli 50 delavcev, ki so potrebni za ohlajanje reaktorjev. Kan je poudaril, da so možje postavljeni v zelo nevaren položaj.

Od petkovega potresa z magnitudo 9 je Japonsko streslo še 422-krat. Od tega je bilo 32 sunkov močnejših od magnitude 6.

  Kan je na tiskovni konferenci dejal, da je po do zdaj zbranih podatkih sevanje v okolici elektrarne Fukušima povečano. Zaradi tega je ukazal evakuacijo vseh v radiju 20 kilometrov, tisti v radiju od 20 do 30 kilometrov pa naj ostanejo v zaprtih prostorih. V okolici jedrske elektrarne Fukušima 2 pa se morajo izseliti vsi, ki živijo v radiju 10 kilometrov.
Japonce je pozval, naj kljub eni največjih preizkušenj, ki je pred narodom, ostanejo mirni in temu primerno tudi ravnajo.
 
Tiskovni predstavnik vlade Jukio Edano je dejal, da se v reaktorju številka štiri najverjetneje nabira vodik, kar bi pomenilo, da v zrak uhajajo radioaktivne snovi. Prav težave četrtega reaktorja naj bi bile vzrok za povečano sevanje v okolici nuklearke. Reaktor številka štiri je bil v času potresa zaprt, saj so na njem potekala vzdrževalna dela. Prav tako nista obratovala reaktorja pet in šest. Delavci, ki so ostali v elektrarni, poskušajo v prve tri reaktorje dovesti zadostno količino morske vode in izenačiti pritisk. Eksplozija, ki je odjeknila v reaktorju dve, je najverjetneje poškodovala posodo reaktorja.

 

Včeraj smo vas spraševali, ali verjamete strokovnjakom, ko trdijo, da razmere v japonskih nuklearkah ne morejo pripeljati do novega Černobila. Nikalno vas je odgovorilo 67 odstotkov, medtem ko vas 33 odstotkov verjame, da se ne bo ponovil Černobil. Do 24. ure je svoj glas oddalo 1713 bralcev.

Nizko radioaktiven veter bi lahko Tokio dosegel v desetih urah, opozarja francosko veleposlaništvo v Tokiu. Francoske državljane miri, da ni potrebna panika, naj le poskrbijo, da ostanejo v zaprtih prostorih.

Opravičilo podjetja
Predstavniki podjetja Tokyo Electric Power Company (Tepco) so se na začetku tiskovne konference večkrat opravičili ljudem, a konkretnejših odgovorov na vprašanja niso podali. Dejali so, da so evakuirali nekaj zaposlenih, za kar so se odločili prvič v dneh po potresu. Še vedno pa je v elektrarni okoli 50 delavcev, ki poskušajo storiti vse, da bi se zvišal nivo vode, ki obliva gorivne palice.

Radioaktivna snov, ki je bila po sobotni eksploziji v Fukušimi s paro izpuščena v zrak, se nahaja nad Tihim oceanom. Evropo naj bi dosegla v dveh tednih. Japonski meteorologi pa medtem že napovedujejo, da bo veter tekom dneva spremenil smer in začel pihati proti celini.

 

Obračajo se po pomoč
Japonska naj bi se po drugi eksploziji, ki je odjeknila v jedrski elektrarni Fukušima, po pomoč obrnila na ZDA, so poročali številni mediji. Ameriški strokonjaki naj bi jim pomagali pri hlajenju rekatorjev 1, 2 in 3. Na tiskovni konferenci pa je tiskovni predstavnik vlade zanikal, da bi izrecno zaprosili za pomoč tujih znanstvenikov.

Borzni indeks Nikkei se je kmalu po torkovem odprtju borz znižal za več kot 12 odstotkov. Japonska centralna banka pa je že napovedala, da bo v obtok dala za več kot 40 milijard evrov jenov.

Trenutno se soočajo s težavami pri zagotavljanju zadostnega nivoja hladilne tekočine. Zaradi tega je najverjetneje že prišlo do delnega taljenja gorivnih palic. Najbolj skrb vzbujajoče je stanje v reaktorju številka dve, saj so bile palice kar dvakrat brez zadostnega hlajenja. Potem ko so po drugem padcu hladilne tekočine delavci uspeli delno vzpostaviti hladilni sistem, je raven tekočine vnovič začela upadati, je sporočil predstavnik jedrske agencije Naoki Kumagai. Palice naj bi zdaj poskušali ohlajati tako, da bi na hermetično zaprto posodo, v kateri so, zlivali vodo.
.
O posledicah ministri G20

Medtem je Francija predlagala, da ministri za energetiko in gospodarstvo na prihajajočem zasednaju skupine G20 prihodnji mesec namenijo svoj čas tudi posledicam nesreče na Japonskem za svetovno ekonomijo. Po besedah italijanskega zunanjega ministra Franca Frattinija je po srečanju G8 predlog dal francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

MZZ: pot na Japonsko odsvetujejo
Več držav svojim državljanom odsvetuje potovanje na Japonsko. Med njimi je tudi Slovenija. Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) odsvetuje vse nenujne poti na Japonsko. Vsem, ki so že v tej državi, pa svetuje pazljivost in previdnost ter priporoča, da upoštevajo navodila japonskih oblasti. Vsa nenujna potovanja v deželo vzhajajočega sonca odsvetujejo tudi Avstralija, Velika Britanija, Kanada, Hrvaška, Nemčija in številne druge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.