Svet
16 ogledov

Sever odpira, vzhod zapira

Letališče odpoved leti vulkan
1/24
Žurnal24 main
Države srednje in vzhodne Evrope so ena za drugo zaprle zračni prostor, medtem ko so na severu Evrope, na območjih, ki jih je oblak pepela prešel, začeli letališča postopno odpirati.
Oviran tudi čezatlantski promet Po zadnjihz podatkih je odpovedanih vsaj polovico poletov iz Severne Amerike v Evropo. Azijske letalske družbe so odpovedale ali preložile polete na večino svojih evropskih destinacij. Vse polete v Evropo je odpovedala tudi avstralska letalska družba Qantas.

Do sobote zjutraj bo zaprtih več kot 20 letališč na severu Francije, med njimi tudi glavni pariški letališči Charles de Gaulle in Orly. Poljska je medtem zaprla še zadnje odprto letališče.

Tudi Nemčiji so zvečer zaprli vsa mednarodna letališča. Ob 20. uri so zaprli še letališče v Münchnu, zadnje od 16 mednarodnih letališč v državi, ki je še delovalo. Nemške oblasti so sporočile, da bodo letališča zaprta najmanj do soboto do 8. ure.

V Avstriji so ob 19. uri zaprli severni del zračnega prostora, letališča na Dunaju, v Salzburgu in Linzu so zaprli ob 20. uri. Do kdaj bo avstrijski zračni prostor zaprt, zaenkrat ni znano.

Češka služba kontrole letenja je ob 10. uri zaprla severni del zračnega prostora, ob 14. uri pa je zaporo razširila na celoten zračni prostor. Promet na praškem letališču je obstal opoldne.

Zaprt zračni prostor:
Danska
Belgija
Nizozemska
Finska
Litva
Latvija
Estonija
Češka
Slovaška

Švica

Delno zaprt:
Slovenija (od šestih zjutraj popolna zapora)
Velika Britanija
Irska (večina odprtih v petek)
Švedska (na severu delno odprt)
Norveška (omejeni leti na severu)
Francija (severni del)
Nemčija (severni del)
Poljska (severni del)
Avstrija (načrtovano v petek zvečer)
Rusija (Kaliningrad)
Madžarska (zaprtje načrtovano za petek zvečer)
Italija (morebitno zaprtje v soboto)

Slovaška je svoj zračni prostor zaprla ob 15. uri, ukrep pa bo veljal do nedelje opolnoči, je sporočila slovaška zračna kontrola.

Na Irskem so danes zračni prostor deloma odprli, saj oblaka vulkanskega pepela ni več nad državo. Znova so odprli letališči v Dublinu in Corku, v primeru sprememb pa bodo znova uvedli omejitve, so sporočile irske letalske oblasti.

Prepoved letenja v zračnem prostoru Velike Britanije velja do sobote do 2. ure zjutraj po našem času. Medtem ko se je oblak prešel določene predele Otoka, je manjše število letov že dovoljeno na Severnem Irskem, na zahodu Škotske in juhozahodu Anglije. V in iz Manchestra bodo lahko letala poletela od 14. ure po našem času dalje.

Finska je podaljšala zaporo zračnega prostora do nedelje ob 15. uri po lokalnem času (ob 14. uri po srednjeevropskem času). Švedska in Norveška postopoma že odpirata svoja zračna prostora, pri čemer bosta najprej odprli severni del prostorov. Danski zračni prostor medtem ostaja zaprt najmanj do sobote do 8. ure.

Oblak vulkanskega prahu se vse bolj približuje tudi Moskvi, letališče v ruski eksklavi Kaliningrad pa je že zaprto.
 

V četrtek je bilo odpovedanih okoli pet tisoč letov po Evropi. Zračne prostore so včeraj zaprli v Veliki Britaniji, Finski, na Danskem, Irskem, Norveškem, Švedskem, v Belgiji in na Nizozemskem. Francija je zaprla 24 letališč na severu države, vključno z glavnim pariškim Charles de Gaulle, v četrtek zvečer pa so zaprli tudi nemška letališča v Berlinu in Hamburgu. Zaprta so tudi letališča v Frankfurtu, Düsseldorfu in Kölnu.

Adria Airways je za danes odpovedala polete z mariborskega letališča v London, Bruselj, Amsterdam, Pariz, Frankfurt in na Dunaj.

Danes bo po oceni Eurocontrola odpadlo 60 odstotkov vseh letov po Evropi, kar je skupno okoli 17 tisoč. Od 300 dopoldanskih transantlantskih poletov so jih danes dopoldne izvedli le tretjino. V Združenju evropskih letalskih prevoznikov zato ocenjujejo, da bi lahko samo iz tega naslova poslovna škoda njihovih članov znašala 120 milijonov evrov na dan. Letalske družbe poročajo tudi o visokih stroških za hotele, ki jih morajo plačevati potnikom v tranzitu.

Vulkan se umirja
Islandski vulkan se počasi umirja in v ozračje bruha manj pepela, kažejo nočna opazovanja obalne straže in meritve na območju vulkana na jugovzhodu islandskega otoka. Islandska geofizičarka Sigurlaug Hjaltadottir z meteorološkega inštituta v Reykjavíku je povedala, da dosega oblak iz vulkana naedeniku Eyjafjallajokul danes le še višino šestih kilometrov, medtem ko je še včeraj dosegal višino enajstih kilometrov. Oblak ima zdaj tudi "čistejšo" sestavo iz vode in kamnitih delcev.

Z meteorološkega inštituta v Veliki Britaniji sporočajo, da bo pepel, ki bo dosegel tla, komaj viden.

Na zdravje prebivalcev pepel ne vpliva. S škotskega ministrstva za zdravje, kjer so čez noč pričakovali, da bo pepel padal na tla, so sporočili, da je koncentracija delcev, ki padajo, zelo majhna, posledice pa bodo ljudje z dihalnimi težavami občutili le kratek čas.

Evropska organizacija za nadzor letalskega prometa Eurocontrol je sporočila, da se zaradi šibkega vetra pepel širi počasneje, premika pa se v smeri proti vzhodu, še vedno pa je
oblak dima zelo gost.

 




Strokovnjak za vulkane Thor Thordarsson je povedal, da če bo vulkan obdržal trenutno aktivnost, bo izbruh končan v nekaj urah ali v nekaj dneh, kar pomeni, da se bo ozračje zjasnilo kmalu po tem. "Če pa se bo faza spremenila in bo vulkan začel bruhati lavo, lahko izbruh traja več mesecev ali celo let, med občasnimi izbruhi pa je lahko mirovalno obdobje," je še povedal.

Vulkan na ledeniku Eyjafjallajokul je v sredo drugič v tem mesecu začel bruhati lavo, oblak pepela pa je v ozračju dosegel enajst kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.