Svet
13 ogledov

Severinine politične ambicije

Ikona hrvaške estrade se je že večkrat družbeno angažirala. (Foto: Jutranji lsit Žurnal24 main
Če gre verjeti sarajevskemu portalu Sarajevo-x.com, bi se Severina lahko v prihodnosti preizkusila tudi v politiki.
Severina nima nikakršnih političnih ambicij. Imeli smo že več primerov, da so razni mediji objavili njene lažne izjave. Njena družbena zavzetost je eno, ukvarjanje s politiko pa nekaj povsem drugega.
Tomica Petrović, Severinin menedžer

Kot trdi novinar tega portala Jasenko Korjenić, mu je Severina pred koncertom v Sarajevu v ponedeljek zvečer povedala, da ima politične ambicije. "Res je, podpisala sem peticijo sindikatov in se nameravam udejstvovati v politiki. Rada imam nove izzive, politična zavzetost me privlači in prepričana sem, da bi lahko v politiki uspela," je dejala po poročanju omenjenega portala.

Njen menedžer Tomica Petrović je ostro zanikal, da bi Severina kdaj izjavila kaj podobnega, medtem ko novinar sarajevskega portala vztraja, da si njenih besed ni izmislil.

Prvo ime hrvaške estrade, kakor jo imenujejo mnogi, se s svojimi javnimi nastopi uvršča na lestvico estradnikov, ki svojo popularnost in vpliv uporabljajo tudi za spodbujanje družbenih sprememb. V tem, pravi Severina, ni nič nenavadnega – tudi Bruce Springsteen, Madonna in Bono Vox so ostri kritiki oblasti in svetovnega družbenega reda.

Mislim, da ji je žal, da je dala tako izjavo. Njen menedžer jo zdaj poskuša izvleči iz tega položaja. To je rekla in za tem absolutno stojim.
Jasenko Korjenić, novinar portala Sarajevo-X.com

Družbena zavzetost
Prvič se je Severina na politično dogajanje javno odzvala preteklega avgusta, ko je na koncertu v hotelu Dubrovnik Palace nepričakovana izvedla stand-up nastop. Kritizirala je Jadranko Kosor in zakon o umetni oploditvi. "Upam, da ima jajca in da bo spremenila ta zakon," je povedala takrat. Nekoliko pozneje je bila ogorčena nad odpovedjo njenega koncerta v Kninu zaradi državne proslave v spomin na akcijo Nevihta.

Obregnila se je tudi ob broške, ki jih po vzoru ameriške državne sekretarke Madeleine Albright kot modni dodatek s političnim sporočilom nosi Jadranka Kosor. Na modni reviji Cro-a-porter je Severina nosila jakno z broško v obliki številke 317625, ki pomeni število nezaposlenih na Hrvaškem. S provokacijo je nastopila deset dni po tem, ko je stranka SDP razjezila premierko, ker je predlagala, naj postane ta številka nova številka njenega mobitela.

Severina je bila poleg tega prva javna oseba, ki se je odzvala na poziv
sindikatov in podpisala peticijo, s katero so želeli zbrati 450 tisoč podpisov za razpis referenduma o spremembi zakona o delu. "To delam za svojo mamo," je po poročanju hrvaških medijev takrat dejala Severina, ponosna na svojo delavsko družino.

Odločni ne
V svojem edinem avtoriziranem političnem intervjuju, ki ga je dala do zdaj, za Večernji list, je Severina na vprašanje, ali bi se ukvarjala s politiko in pod katerimi pogoji, odločno odgovorila: "Ne bi, pod nobenim pogojem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.