Svet
7 ogledov

Severna Koreja bo znova testirala raketo

Izstrelišče rakete v Severni Koreji Reuters
Severna Koreja bo med 10. in 22. decembrom izstrelila raketo dolgega dosega. To bo drugi tovrstni poskus pod severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.

Severnokorejci naj bi tako po neuspelem aprilskem poskusu znova poskušali izstreliti raketo, ki bi v vesolje ponesla opazovalni satelit.

Neimenovani predstavnik severnokorejskega Odbora za vesoljsko tehnologijo je dejal, da so odpravili napake, ki so pripeljale do neuspeha pri aprilskem poskusu, ko so skušali izstreliti raketo Unha-3 (Vesolje-3).

ZDA: Zelo provokativno

Južna Koreja je v odzivu na napoved severne sosede izrazila "veliko zaskrbljenost" in opozorila Pjongjang pred ostrimi povračilnimi ukrepi mednarodne skupnosti.

ZDA pa so Severno Korejo pozvale, naj odpove načrtovano izstrelitev rakete, saj bi to "zelo provokativno" dejanje lahko destabiliziralo regijo. "Namenjanje omejenih sredstev za razvoj jedrskega orožja in raket dolgega dosega bo le še dodatno osamilo in osiromašilo Severno Korejo," je v sporočilu za javnost poudarila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Victoria Nuland.

ZDA in Združeni narodi so prepričani, da so poskusi zgolj krinka za testiranje tehnologije izstrelkov dolgega dosega, ki so jo ZN prepovedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.