Svet
12 ogledov

Severna Koreja grozi s sveto vojno

Ameriška letalonosilka George Washington, ki bo sodelovala na ameriško-korejskih Žurnal24 main
Severna Koreja je zagrozila, da bo na skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, ki naj bi se začele v nedeljo, odgovorila z "močnim jedrskim zastraševanjem".

Severna Koreja je pripravljena na "povračilno sveto vojno", so po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA sporočili iz severnokorejske nacionalne komisije za obrambno. Vojaške vaje ZDA in Južna Koreja se bodo po napovedih začele v nedeljo, trajale pa bodo štiri dni. Na njih bo sodelovala tudi ameriška letalonosilka George Washington.

Razmere na Korejskem polotoku so se zaostrile po marčevski potopitvi južnokorejske vojaške ladje, ki je zahtevala smrt 46 mornarjev. Mednarodna preiskava je pokazala, da je bil v potopitev vpleten Pjongjang, kar slednji odločno zavrača. Varnostni svet ZN je minuli mesec to potopitev obsodil, ni pa določil neposrednega krivca.

Pjongjang je sicer že v četrtek ob robu zasedanja Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v vietnamskem Hanoju posvaril ZDA in Južno Korejo, naj prekličejo za nedeljo predviden začetek skupnih vojaških vaj, če želijo Korejski polotok brez jedrskega orožja. Obenem je pozval ZDA, naj se odpovejo tudi v sredo napovedanim novim sankcijam.

Na opozorila Severne Koreje se je v petek odzvala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je Severno Korejo obtožila, da vodi kampanjo provokativnega in nevarnega obnašanja. Na srečanju Aseana je dejala, da bo mirna rešitev vprašanj na Korejskem polotoku mogoča le, če bo Severna Koreja temeljito spremenila svoje obnašanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.