Svet
8 ogledov

Severna Koreja grozi z napadom

Svet 08.01.12, novi vodja severne koreje, kim jong un, foto:reuters Reuters
"Napadli bomo brez milosti," se je glasilo sporočilo, ki so ga preko telefaksa poslali iz Severne Koreje svoji južni sosedi.

Grožnja naj bi bila posledica protestov proti severnokorejskemu režimu, ki so potekali v Seulu. V sporočilu je Severna Koreja zapisala, da bodo napadli, v kolikor se bodo provokacije nadaljevale.

Na drugo obletnico smrti vodje Kim Džong Ila so se v Seulu zbrali protestniki. Pri tem so zažgali kipe voditeljev Severne Koreje in zastavo države. Tovrstni protesti so pogosti v času, ko v severni sosedi potekajo slovesnosti.

Seul se je že odzval na grožnje. "Opozorili smo, da bomo, če bo Severna Koreja nadaljevala s provokacijo, odločno odgovorili," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo Južne Koreje. Dodal je še, da zaenkrat niso zaznali povečane vojaške aktivnosti v Severni Koreji.

Pjongjang večkrat grozi z napadom ob takih protestih. So pa letos odnosi med sosedama napeti že dlje časa. Najbolj so si zaostrili februarja, ko so izvedli jedrska testiranja. Ugibanja o stabilnosti države so se spet pojavila ta mesec, ko je Kim Džong Un po ekspresnem procesu dal usmrtiti svojega strica Džang Song Thaeka.

Komentarjev 1