Svet
270 ogledov

Severna Koreja izstrelila balistično raketo

Južnokorejsko ministrstvo za nacionalno obrambo
Pristala je v Japonskem morju.

Severna Koreja je davi izstrelila najmanj eno balistično raketo, ki je pristala v morju ob japonski obali. Dogodek sta potrdili tako Južna Koreja kot Japonska. O morebitni škodi ali žrtvah ni poročil, raketi naj bi že potonili. Izstrelitev se je sicer zgodila nekaj tednov zatem, ko je Južna Koreja kot prva država brez nuklearnega orožja predstavila, da poseduje podmorniško balistično raketo. Severna Koreja je vest o novem orožju sporočila januarja.

Glede na prvotne navedbe južnokorejske vojske je bila ena raketa izstreljena z območja blizu mesta Sinpo na vzhodni obali Severne Koreje proti Japonskemu morju. Izstrelitev naj bi se zgodila zgodaj dopoldne po lokalnem času. Kasneje je Seul sporočil, da naj bi Pjongjang raketo - šlo naj bi za balistično raketo kratkega dosega - najverjetneje izstrelil s podmornic.

Japonski premier Fumio Kishida je medtem sporočil, da sta bili izstreljeni dve raketi.

V nasprotju z mednarodnim pravom

Severna Koreja, ki je zaradi svojega jedrskega programa pod mednarodnimi sankcijami, je v zadnjem času povzročila nove napetosti s testiranjem raket. Resolucije Združenih narodov državi prepovedujejo poskusne izstrelitve balističnih raket, ki lahko v nekaterih primerih tudi nosijo jedrske konice.

Severna Koreja je novo izstrelitev izvedla, potem ko sta Pjongjang in Seul v začetku meseca ponovno vzpostavila čezmejno komunikacijo. Ta je ključnega pomena za sporazumevanje držav, ki sta tehnično še vedno v vojni in ki si ne delita veleposlaništev.

Seul je izrazil upanje v obnovo dialoga med stranema, severnokorejski voditelj Kim Jong-un pa je vzpostavitev povezav označil za del prizadevanj za izboljšanje odnosov in izgradnjo miru na Korejskem polotoku.

Obkrožila zemljo Svet Hiperzvočna raketa? Kitajci pojasnili, kaj so izstrelili

Zastala pa so pogajanja Severne Koreje z ZDA, ki niso prinesla napredka od neuspelega vrha takratnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in Kima februarja 2019.

V Seulu sicer ta teden poteka obrambna razstava. Domnevno bodo predstavili novega reaktivnega lovca ter vodeno orožje.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je prejšnji teden dejal, da ne želi, da bi na Korejskem polotoku znova izbruhnila vojna, vendar je dodal, da morajo v državi še naprej razvijati orožje za samoobrambo pred sovražniki, predvsem ZDA, ki jih je obtožil sovražnosti.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.