Svet
16 ogledov

Severna Koreja izstrelila raketi

rakete Reuters
Severna Koreja je ob zahodni obali izvedla test dveh raket kratkega dosega KN-01 tipa zemlja-morje, ki ima doseg 120 kilometrov. Japonski obrambni minister je vojski izdal ukaz, naj sestreli severnokorejsko raketo, če bo vstopila v japonski zračni prostor.

Pjongjang je izvedel test dveh raket kratkega dosega KN-01 tipa zemlja-morje z dosegom 120 kilometrov. Najnovejši satelitski posnetki izstrelišča Tongchang-ri, od koder naj bi poletela raketa, kažejo, da so priprave na izstrelitev v teku. Na posnetkih je videti tovornjake in cisterne pred dvema velikima zgradbama, kjer naj bi bil spravljen pogon za raketo. Dela potekajo tudi na stolpu ob pomični ploščadi za izstrelitev. Izstrelitev raket bi lahko bil odgovor na nedavno napotitev dodatnih vojaških ladij Južne Koreje in ZDA v Rumenem morju, menijo poznavalci.


Medtem je japonski obrambni minister Naoki Tanaka vojski izdal ukaz, naj sestreli severnokorejsko raketo, če bo vstopila v japonski zračni prostor. Na južnem otoku Okinava pa so tudi namestili rakete PAC-3 tipa zemlja-zrak, v Vzhodnokitajsko morje in Japonsko morje pa so napotili tri rušilce tipa aegis. Severna Koreja je namreč nedavno mednarodno javnost razburila z napovedjo, da bo sredi aprila v orbito izstrelila raketo s satelitom, s čimer bo obeležila stoto obletnico rojstva ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.