Svet
15 ogledov

Severna Koreja izvedla jedrski poskus

Kim Jong Un Reuters
Severna Koreja je uresničila grožnje in opravila jedrski poskus.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je sporočila, da so uspešno opravili jedrski poskus. Seizmološki centri različnih držav so okoli 4. ure zjutraj zaznali umeten potres na severu Severne Koreje. Tla so se stresla z močjo, ki bi ustrezala magnitudi 5,2.

Severna Koreja naj bi pred poskusom o svoji nameri obvestila ZDA in Kitajsko. Pjongjang je jedrske poskuse izvedel že v letih 2006 in 2009. ZDA je vsakokrat proti državi uvedla sankcije, nazadnje decembra lani, ko so testirali raketo dolgega dosega.

Mednarodna skupnost obsodila jedrski poskus

Mednarodna skupnost je ostro obsodila jedrski poskus, ki ga je danes izvedla Severna Koreja. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izjavil, da je bil test "jasna in groba kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN". Ta organ svetovne organizacije se bo zaradi poskusa danes sestal na nujni seji za zaprtimi vrati.

Ban Ki Moon je izrazil obžalovanje, ker je Pjongjang kljuboval "močnim in enoglasnim pozivom mednarodne skupnosti, naj se vzdrži dodatnih provokativnih ukrepov". Zaskrbljen je zaradi "negativnih vplivov tega globoko destabilizirajočega dejanja na stabilnost regije kot tudi na globalna prizadevanja proti širjenju jedrskega orožja".

Ameriški predsednik Barack Obama je v odzivu poudaril, da Severna Koreja zaradi jedrskega poskusa ne bo bolj varna, zavzel pa se je tudi za hiter in verodostojen odziv mednarodne skupnostni na dejanje Pjongjanga. Kot je še izjavil predsednik, gre za veliko provokacijo, ki ogroža stabilnost v regiji.

Japonski premier Šinzo Abe je obsodil severnokorejski jedrski poskus, ki je po njegovih besedah v nasprotju z resolucijami ZN. "Test krši vrsto resolucij Varnostnega sveta ZN. Ostro bomo protestirali," je v parlamentu napovedal Abe.

Tudi Rusija je obsodila jedrski poskus, s katerim je Severna Koreja kršila vrsto resolucij Varnostnega sveta ZN. Pristojne oblasti so tudi sporočile, da zaradi testa ni ogroženo zdravje prebivalcev ruskega Daljnega vzhoda.

Kitajska, edina prava zaveznica Severne Koreje, se še ni odzvala. Analitiki menijo, da je malo verjetno, da bi Peking kaznoval režim v Pjongjangu, čeprav so kitajski državni mediji opozarjali Severno Korejo, da bo plačala visoko ceno, če bo izvedla test.

Komentarjev 2
  • ac-dc 16:49 12.februar 2013.

    Ironija je, da tak pajac provocira svet in strada miljone ljudi.

  • feferon 12:10 12.februar 2013.

    A bomo davek zaradi globalnega segrevanja in onesnaženja zopet preplačali mi!?