Svet
29 ogledov

Severna Koreja ostaja rdeča

Kim Jong Un žaluje za svojim očetom. Državo prevzema skupaj z velikanskim vojašk
1/9
Reuters
Žalovanje za umrlim severnokorejskim diktatorjem se nadaljuje, sosede kontroverzne izolirane države pa so si oddahnile, ko se je izkazalo, da izstrelitev rakete ni predstavljala grožnje. Naslednik Kima bo Kim, a tudi vojska.

Severnokorejski državni mediji so po poročanju BBC-ja izrazili jasno podporo sinu umrlega državnega voditelja, Kim Džong Unu, a po poročanju virov blizu političnih vrhov Pjongjanga in Pekinga naj bi si izvoljenec Kim Džong Ila oblast delil z vojsko. Nasledstvo torej ne bo tako preprosto, državo pa naj bi poslej upravljali "dvotirno". Tako bo namesto zgolj enega vodje iz družinske dinastije prvič po letu 1948 Severno Korejo vodilo kolektivno vodstvo.

Z deljenim upravljanjem države je med drugim zmanjšana oziroma izničena možnost vojaškega prevrata, ki so se ga bale nekatere sosednje države. Poleg tega bi tako skupno vodstvo po mnenju virov, ki jih navajajo tuje tiskovne agencije, omogočilo Kim Džong Unu lažji začetek vodstvene poti, saj bi bil ob pomanjkanju izkušenj v primeru samostojne vladavine v težkem položaju.

Poznavalec severnokorejskih razmer Ralph Cossa meni, da utegne taka oblika vladavine in vodstvo Kim Džong Una dolgoročno državo peljati na počasno pot reform, morda na podoben način, kot se je to zadnja desetletja dogajalo na Kitajskem. A kljub temu ne verjame, da bi spremembe lahko bile hitre ali da bi si na primer sosednje države lahko oddahnile pred grožnjami z jedrskimi poskusi Pjongjanga.

Glasno žalovanje pripadnikov vojske pred krsto 'ljubljenega vodje' v Pjongjangu. | Avtor: EPA EPA

Žalovanju ni videti konca

Medtem ko se politični vrhovi v Pjongjangu sprašujejo, kako jih bo zadovoljil novi voditelj, so državljani še naprej zaviti v črnino in po vsej državi so postavili Kim Džong Ilove portrete in žalne oltarje. Državna televizija je predvajala posnetke, na katerih se ihteče množice zgrinjajo na krajih v prestolnici, kjer so razstavili velike Kimove slike. Na posnetkih se žalujoči državljani tolčejo po prsih in glavah, nekateri so izgubili zavest. Slišati je vzklike "Oče!" in "Vrni se!". Samo v glavnem mestu naj bi se pred spomeniki zbralo pet milijonov ljudi. Po podatkih popisa iz leta 2008 ima severnokorejska prestolnica sicer le 3,26 milijona prebivalcev.

Komentarjev 3
  • tralala 07:41 28.december 2011.

    Si ti pozabil kakšne tablete vzet? Večjega fanatizma, kot ga proizvedete oboževalci lika gologlavega, ga težko tut S. Koreja z njegovim 'Ljubljenim vodjem'.

  • privat 08:34 25.december 2011.

    tako bomo mi jokali za našo celotno vlado..novo in seveda za staro...

  • Stolp 17:48 21.december 2011.

    Takole bo ko bo umrl Don iz Murgl. Glejte da boste čimbolj fanatično padali na tla, tolkli s pestmi po zemlji in padali v nezavest sicer gorje! Lahko izginete za vedno!