Svet
1 ogledov

Severna Koreja spet "rožlja"

Na korejskem polotoku je še vedno napeto. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Južna Koreja poroča, da je bilo spet slišati eksplozije s strani Severne Koreje. Južna Koreja in ZDA sta napovedali nove skupne vojaške vaje.

Južnokorejske oblasti poročajo o dveh eksplozijah, izstrelki pa naj ne bi prileteli na južnokorejsko stran. Eksplozije naj bi bile "del običajnih vaj". "Domnevamo, da izvajajo vojaške vaje," so še dodali v Seulu.

Admiral Mike Mullen naj bi se srečal z generalom Hanom Min Kujem, s katerim naj bi se pogovorila o odgovoru na možne prihodnje severnokorejske napade. Pogovori naj bi tekli tudi o krepitvi južnokorejske obrambe.

Južna Koreja je medtem že izjavila, da bo na nove napade odgovorila z ognjem. Ostrejši odziv na potencialne nove napade pričakuje tudi ljudstvo, ki je izrazilo negodovanje zaradi po njihovem mnenju preblagega in prepočasnega odziva na novembrski napad na otok Yeonpyeong.

Upanje polagajo na Kitajsko
Amerika velike upe za rešitev napetosti polaga tudi v posredovanje Kitajske, ki je velika zaveznica Severne Koreje. "Kitajska bo odigrala ključno vlogo," je dejal podsekretar James Steinberg. "Pozdravljamo vzpon uspešne, močne in bogate Kitajske, ki igra pomembno vlogo v svetovnih zadevah."

Pogovore z Japonsko in Južno Korejo je vodila tudi državna sekretarka Hillary Clinton.

ZDA in Južna Koreja sta se dogovorili, da bosta "nadaljevali skupne vaje", katerih cilj je okrepiti južnokorejsko obrambo pred napadi severne sosede.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.