Svet
442 ogledov

Severna Koreja spet rožlja z orožjem

Severna Koreja izstrelitev rakete Epa
Severna Koreja je v četrtek v Japonsko morje izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega. Gre za prvo tovrstno dejanje v času nove vlade ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Četrtkovo izstrelitev raket, ki sta leteli 450 kilometrov daleč in do 60 kilometrov visoko, sta zaznali Južna Koreja in Japonska. Premier Japonske Yoshihide Suga je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil, da ni nobenega dvoma, da je šlo za balistični raketi, ki sta prepovedani v skladu z resolucijami Združenih narodov.

"To ogroža mir in varnost naše države in regije. Prav tako pomeni kršitev resolucij ZN," je izjavil japonski premier.

Analitiki menijo, da je šlo za izraz frustracije zaradi vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter pritegnitev pozornosti Severne Koreje zaradi obiska državnega sekretarja ZDA Antonyja Blinkna in obrambnega ministra Lloyda Austina v Južni Koreji in na Japonskem. Severna Koreja naj bi z raketami skušala izsiliti diplomatska pogajanja z Washingtonom, vendar Bidnova vlada brez koncesij glede jedrskega orožja, ne bo naredila veliko.

V začetku mandata bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa je Severna Koreja izstrelila več raket, zaostrila se je tudi retorika na obeh straneh, nato sta Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un dosegla dogovor o dveh srečanjih v živo, ki nista privedla do nobenega napredka, razen tega, da Pjongjang nekaj časa ni izstreljeval raket ali izvajal jedrskih poskusov.

Kim Jong-un v času Bidnovega mandata ne more računati na podobno obravnavo kot v času Trumpa. Kakšne bodo posledice, še ni jasno. Pjongjang je že v nedeljo proti zahodu oziroma Kitajski izstrelil dve raketi kratkega dosega, ki nista bili balistični oziroma vodljivi, kar ni predstavljalo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN. Biden je na to uvodno provokacijo le odmahnil z roko in se nasmehnil, ko so ga vprašali, kaj to pomeni za diplomacijo med državama.

dezurni@zurnal24.si

 
 
Komentarjev 5
  • jozicamurn 09:57 31.marec 2021.

    Naj nam Kim podari eno atomsko, da bomo lahko imeli svoje 'ja' namesto da hlapčevsko poslušamo in sprejemamo mnenja drugih držav te sprijene zahodne in severozahodne EU.

  • erikkk 16:14 28.marec 2021.

    nekaj jederskih na elito i serje z kovidom

  • erikkk 22:05 25.marec 2021.

    svet potrebije jedesko za cel planet da nas vse zbriše za veke vekov