Svet
175 ogledov

Severna Koreja spet rožlja z orožjem

Severna Koreja izstrelila vodene rakete Profimedia
Severna Koreja je po navedbah Seula s svoje vzhodne obale izstrelila več vodenih raket. Gre za zadnjo izmed podobnih potez Pjongjanga, s katerimi v zadnjem času krepi napetosti v regiji.

Pred le nekaj dnevi je Severna Koreja v Rumeno morje izstrelila več vodenih raket, ki naj bi predstavljale novo generacijo strateških manevrirnih izstrelkov.

Južnokorejska vojska je danes javila, da je zaznala več vodenih raket, izstreljenih v vode blizu severnokorejskega pristanišča Sinpo. Niti število niti natančna vrsta raket zaenkrat po poročanju tujih tiskovnih agencij nista znana.

V nasprotju z balističnimi testiranje vodenih raket v skladu s trenutnimi sankcijami ZN proti Pjongjangu ni prepovedano. Manevrirni izstrelki imajo sicer običajno reaktivni pogon in letijo na manjši višini kot bolj izpopolnjene balistične rakete, zato jih je težje odkriti in prestrezati.

Povečali število preizkusov raket

Odnosi med Korejama se v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povečala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA. Obe strani sta tudi opustili ključne sporazume za zmanjšanje napetosti in okrepili varnost na meji. ZDA in Južna Koreja sta okrepili vojaško sodelovanje in izvedli že več skupnih vojaških vaj.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je večkrat pozval k okrepljenim pripravam na vojno, prejšnji teden pa je Južno Korejo označil za glavnega sovražnika svoje države ter zagrozil z vojno v primeru ozemeljskih kršitev. Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je svojemu kabinetu v odzivu dejal, da bo Južna Koreja v primeru provokacije severne sosede silovito odgovorila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • LukaMB 00:03 03.februar 2024.

    Naš brat Kim, pozlatijo naj se ti roke, ko klikneš na tisti rdeč gumb.

  • Avatar Delavec93
    Delavec93 16:38 28.januar 2024.

    Homo senator Lindsey Graham dobesedno grozi Iranu z bombnim napadom in VOJNO in če kdo rožlja z orožjem so to ZDA. S. Koreja bi bila že zdavnaj na jedilniku ZDA, če ne bi imeli atomske bombe, ampak so videli kaj ...prikaži več so naredili s S. Huseinom in Gadafijem, pa so rekli - NE, z nami ne bo šale. Še danes se spomnim H. Clinton, kako se je smejala, ko so ubili Gadafija - in to človeka, ki je naredil največ za Afriko.

  • bobubob 16:26 28.januar 2024.

    In kam so menda padle? V morje. Padajo ameriške (kasetne) bombe in rakete v morje? Ne, padajo po ljudeh. V Siriji, Iraku, Ukrajini, Rusiji, Jemnu...kolikokrat so padle še kam drugam, po drugih ljudeh, nihče več ne šteje. Ker se ne ...prikaži večne sme. Ker je to početje odgovorno, demokatično, mirovniško. Ali kratko - tabu. Kar je za Jupitra ni za vola.