Svet
7 ogledov

Severna Koreja straši z raketami

Ob padcu berlinskega zidu so ZDA imele na zalogi še 22.217 jedrskih konic. (Foto Žurnal24 main
Severna Koreja je spet poskusno izstrelila nekaj raket kratkega dosega. Poteza je presenetljiva, saj se ta še pred kratkim zelo izolirana država počasi odpira svetu.

Izstrelitev ruskih raket vrste styx z dosegom do 45 kilometrov, ki naj bi bila po navedbah urada predsednika Južne Koreje del širših vojaških vaj severnokorejskih oboroženih sil, je potekala z zahodne obale Severne Koreje. "Verjamemo, da si sever ne želi, da bi odnosi z jugom skrenili s prave poti," so potezo Severne Koreje komentirali v uradu južnokorejskega predsednika.

Zračni posnetek Jongbjona, osrednjega jedrskega objekta S. Koreje © AFP

 
Zastoj pri jedrskem razoroževanju?
Kmalu po izstrelitvi je Severna Koreja še sporočila, da bo zelo verjetno upočasnila proces razgradnje lastnih jedrskih objektov. Kot je dejal neimenovani predstavnik zunanjega ministrstva, naj bi "neupravičene zahteve in podtikanja" s strani ZDA zavirala dogovarjanje o razstavitvi korejskega jedrskega programa. Severna Koreja se je lani oktobra z mednarodnim dogovorom obvezala, da bo do konca leta 2007 ukinila razvoj lastnega jedrskega orožja, vendar se pri izvajanju tega načrta še vedno zatika.

V preteklih letih je Severna Koreja – ena redkih držav, ki še vztrajajo pri komunistični ureditvi – večkrat na leto izstrelila rakete kratkega ali srednjega dosega. Znana so tudi njena stremenja k pridobitvi jedrskega orožja. Zaradi gospodarskega razsula in velikega pomanjkanja hrane pa se ta država pred kratkim vendarle začela odpirati svetu. Izkazala je pripravljenost popustiti pri razvoju jedrskega programa in tudi odnosi z njeno sosedo Južno Korejo so se v zadnjem času otoplili. Nazadnje sta se državi dogovorili za skupno naložbo v industrijski obrat na ozemlju Severne Koreje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.