Svet
26 ogledov

Severna Koreja zaostruje grožnje

Kim jong un
1/9
EPA
Nove grožnje po sprejetju sankcij. Kim Jong Ul: Vojska je pripravljena na "totalno vojno".

Na Korejskem polotoku so se zaostrile napetosti, potem ko je Varnostni svet ZN v četrtek sprejel nove sankcije proti Severni Koreji zaradi jedrskega poskusa. Pjongjang je danes sporočil, da je razveljavil vse dogovore o nenapadanju z južno sosedo in ji zagrozil z odgovorom vojske ob najmanjšem vdoru na svoje ozemlje.

Vojska je pripravljena na "totalno vojno", je danes dejal severnokorejski vodja Kim Jong Un med obiskom blizu sporne morske meje z Južno Korejo. To je dejal med obiskom topovske enote, ki je novembra 2010 obstreljevala bližnji južnokorejski otok Yeonpyeong. Takrat so bili ubiti štirje ljudje, obstaja pa je tudi resna nevarnost izbruha konflikta med Korejama.

Južna Koreja je Pjongjangu danes že odgovorila, da bi z morebitnim jedrskim napadom sprožil svoje lastno uničenje. "Če bo Severna Koreja napadla z jedrskim orožjem, bo režim Kim Jong Una izginil z zemeljskega obličja," je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Kim Min Seok.

Bojevita retorika

Pjongjang je znan po svoji bojeviti retoriki do Južne Koreje in ZDA, vendar jo v zadnjih dneh stopnjuje, kar vzbuja skrbi, da bi lahko prišlo do incidenta širše razsežnosti glede na to, da obe Koreji za prihodnji teden napovedujeta pomembne vojaške vaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.