Svet
21 ogledov

Severna Koreja želi "poravnati račune"

Kim Džong Un Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je odredil pripravljenost vojske na raketne napade na ZDA in ameriška oporišča v Tihem oceanu.

Gre za odgovor na sodelovanje ameriških bombnikov B-2 v skupnih vojaških vajah z Južno Korejo. To je sporočil po nujnem sestanku z visokimi predstavniki vojske.

V primeru "lahkomiselnih" ameriških provokacij morajo "severnokorejske sile brez usmiljenja napasti ZDA, ameriška oporišča v Tihem oceanu, vključno s Havaji in Guamom, kot tudi tista v Južni Koreji," je dejal po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA.

Čeprav ni dokazov, da bi Pjongjang imel zmogljivosti za tovrstne napade, je Kim še poudaril, da je "napočil čas za poravnavo računov z ameriškimi imperialisti".

Severna Koreja kaže mišice

Dodal je, da pri četrtkovem sodelovanju dveh ameriških, za radarje nevidnih bombnikov B-2, ki lahko nosita tudi jedrsko orožje, v skupnih vojaških vajah z Južno Korejo, ni šlo zgolj za prikaz moči, temveč za ultimat ZDA, da bodo za vsako ceno sprožile jedrsko vojno.

Neimenovani južnokorejski vojaški predsednik je nato danes dejal, da je na položajih za izstrelitev raket srednjega in dolgega dometa v Severni Koreji videti močan porast dejavnosti, gibanja vozil in ljudi. Južnokorejsko obrambno ministrstvo tega ni želelo potrditi, poudarili so le, da so vsi strateški položaji v Severni Koreji pod strogim nadzorom Seula in Washingtona.

Kimov ukaz sicer pomeni samo formalizacijo torkove odločitve vojske, ki je strateške raketne enote postavila v stanje pripravljenosti. V sredo je nato prekinila še zadnjo vojaško telefonsko povezavo s Seulom.

ZDA se bodo odzvale

Čeprav ni dokazano, da ima Severna Koreja raketne zmogljivosti, s katerimi bi lahko dosegla ZDA ali celo njena oporišča v Tihem oceanu, je ameriški obrambni minister Chuck Hagel v četrtek opozoril, da so se ZDA "pripravljene odzvati na vse možnosti" s strani Severne Koreje.

"Jasno želimo povedati, da provokacije Pjongjanga jemljemo zelo resno in da bomo nanje odgovorili," je dejal, ko je pred novinarji branil udeležbo omenjenih bombnikov v vojaških vajah.

Kot navaja AFP, po ocenah poznavalcev grožnjam Pjongjanga ne gre pripisovati prevelike teže oziroma, da bi obstajala neposredna nevarnost vojne. Gre za neizbežen in odmerjen odziv na ameriške bombnike, igra kdo bo prvi z ZDA pa se bo nadaljevala, je dejal Kim Yong Hyun, strokovnjak za Severno Korejo na južnokorejski univerzi Dongguk.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:03 29.marec 2013.

    Mogoće gre pri vsem tam , za dokončen obračun znotraj države, kajti ne vedo kaj narediti z 1 miljon zaprtimi v taborišča. Lahko da jih bodo našemili v južnokorejsko vojsko in jih bo ljudska vojska zmagoslavno tolkla kot zajce . ...prikaži več . Rešil bi se težave in se še pred državljani pokazal kot zmagovalec nad Južnokorejci. Vem pa da ni tako neumen , da se bi žel z USA vojno , saj je še do nedabnega živel na Zahodu. Zna biti , da bo izbvršil zločin nad delom svojega naroda.