Svet
15 ogledov

Severni tok za boljšo prihodnost

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Žurnal24 main
S slovesnostjo v ruskem Viborgu se je uradno začela gradnja plinovoda Severni tok. Ta predstavlja dobro osnovo za rusko-evropsko sodelovanje v prihodnje, je zatrdil ruski predsednik Medvedjev.

"Prepričan sem, da bo Severni tok postal še ena povezava med Rusijo in Evropo," je poudaril Medvedjev.

Trenutno Rusija v Evropo letno izvozi okoli 140 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, je navedel ruski predsednik. Dodal je, da bo po Severnem toku, ko bo zgrajen, dobavljenih dodatnih 55 milijard kubičnih metrov v Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo, Belgijo, na Nizozemsko, Dansko in Češko.

Višji delež plina v evropski energetski bilanci bo po Medvedjevi oceni  prispeval k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

"Čeprav pospešeno iščemo alternativne vire energije, bo povpraševanje po plinu v Evropi še naprej naraščalo," je poudaril Medvedjev. Severni tok bo po njegovi oceni zagotovil zanesljivo oskrbo evropskim potrošnikom po sprejemljivih in razumnih cenah.


Po besedah predsednik uprave Gazproma Alekseja Millerja pa Severni tok ne bo le okrepil zanesljivosti oskrbe Evrope s plinom, ampak bo skušal zadovoljiti potrebe po vedno večjem povpraševanju po zemeljskem plinu.

Prva cev 1223 kilometrov dolgega in 7,4 milijarde evrov vrednega plinovoda Severni tok − ta bo potekal pod Baltskim morjem od ruskega Viborga do nemškega Greifswalda − bo po načrtih zgrajena leta 2011, druga cev pa v letu 2012. Plin bo po njem stekel konec 2011, v prvem letu bo po njem steklo 27,5 milijarde kubičnih metrov plina, ko bo zgrajena še druga cev, pa bo po plinovodu steklo 55 milijard kubičnih metrov plina letno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.