Svet
6 ogledov

Severnokorejci za pogajanja

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Severna Koreja bi se ponovno brezpogojno pogajala z Južno Korejo za zmanjšanje napetosti odnosov na polotoku. V Seulu predlog zavrnili.

Lanskoletni potop južnokorejske vojaške ladje Cheonan v marcu, v katerem je umrlo 46 ljudi, je sprožil dramatičen porast napetosti odnosov med Korejama, tudi zaradi obsežnih vojaških vaj, ki jih je Severna Koreja izvajala v bližini morske meje. Novembrsko obstreljevanje južnokorejskega otoka je terjalo štiri življenja.

Severna Koreja, ki se je pripravljena vnovič brezpogojno pogajati z Južno, je predlagala, da bi do pogovorov prišlo v roku enega meseca, severnokorejski odbor za združitev pa je po poročanju tujih agencij sporočil, da "ni potrebe dvomiti o resničnih namenih" Pjongjanga, ko ta predlaga pogovore.

Obenem si zopet Pjongjang želi ponovnega gospodarskega sodelovanja med Korejama. Severna Koreja bi rada obnovila tudi pogovore med Rdečima križema, ki sta organizirala obiske Južnokorejcev v Severni Koreji. Prekinili so jih leta 2008, ko je bila med enim od njih ubita ženska.

Gre za propagando Severne Koreje
V Seulu so predlog za obnovitev pogovorov zavrnili, češ da gre za propagando Severne Koreje in jo pozvali, naj dokaže, da misli resno.

"Južnokorejske oblasti bi morale zavreči pomisleke, odpreti svoja srca in se pozitivno odzvati na predlog Severne Koreje",  pa so še sporočili iz severnokorejskega odbora za združitev.

Danes naj bi v Severni Koreji sicer praznovali rojstni dan naslednika na položaju voditelja države Kim Jong Una, a uradne slovesnosti niso predvidene, niti ni bil dan razglašen za državni praznik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.