Svet
9 ogledov

Sežig Koranov: trpeli bi vojaki

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Poveljnik ameriške vojske v Afganistanu opozarja, da bi lahko napovedan sežig Koranov s strani manjše cerkve na Floridi 11. septembra ogrozil življenja ameriških vojakov v Afganistanu.

Napoved floridske cerkve je v ponedeljek že sprožila proteste več sto Afganistancev v tamkajšnji prestolnici Kabul. Slednji so vzklikali "Smrt Ameriki!".

Vodja floridske cerkve Terry Jones je v odzivu dejal, da bi bilo "tragično", če bi kdo izgubil življenje zaradi napovedi sežiga Korana.

Ob tem pa je dodal: "Še vedno moram reči, da se moramo čimprej upreti islamu, in če se ne bomo, ga nikoli ne bomo mogli dati stran."

Na spletni strani cerkve so sicer zapisali, da se zavzemajo za "izgon islama", saj je to "nasilna in zatiralska religija".

Floridska cerkev po imenu The Dove World Outreach Center je napovedala, da bo ob obletnici napadov na New York 11. septembra leta 2001 zažgala Korane in tako na svoj način obeležila obletnico terorističnega napada.

Dva najvišja poveljnika ameriške vojske v Afganistanu sta dejala, da bo sežig muslimanske svete knjige največ škode povzročil predvsem ameriški vojski v Afganistanu, saj bi se zaradi tega še lahko povečali napadi nanje s strani talibanskih upornikov.

"To je njihova sveta knjiga in ko nekdo reče, da jo bo zažgal, to povzroči skrunitev tistega, kar je za njih sveto. Med ljudmi je to že sprožilo številne pogovore in skrbi," je dejal general William Caldwell za televizijsko postajo CNN.

"Čutimo, da to lahko ogrozi varnost naših mož in žena, ki služijo tukaj," je dejal Caldwell. V Kabulu so večinoma študenti iz verskih šol napovedali, da bodo proti odločitvi floridske cerkve še naprej protestirali.

"Pozivamo Ameriko, naj ustavi skrunitev našega svetega Korana," je dejal študent Wahidullah Nori.

se%C5%BEig koranov, protest, Afganistan, %C5%A1tudenti | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Sporna gradnja muslimanskega centra

V ZDA sicer zadnje tedne poteka burna razprava o tem, ali lahko le nekaj metrov stran od tako imenovane Točke nič, kjer sta pred napadi na New York stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, muslimani zgradijo muslimanski kulturni center.

Nasprotniki gradnje so namreč mnenja, da bo gradnja centra pomenila žalitev za sorodnike in prijatelje žrtve 11. septembra.

Zagovorniki pa odločitev zagovarjajo, saj so mnenja, da se bo s tem povečalo spoštovanje različnih verskih skupnosti v ZDA in da ima v demokratičnih družbah vsaka verska skupnost pravico do zgraditve svojega sakralnega objekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.